Spuma de avocado din cartea de rețete a lui Freud. Astăzi i-am spune mousse. Am încercat să reconstruiesc rețeta din cum a povestit-o el

mousse de avocado Freud cartea de retete a lui Freud Freud în bucatarie Sigmund Freud foto: amazon.com

„Stanley hotărâsecă se putea prepara ceva mai bun decât spuma de ciuperci a soției sale. Așa că așeză în mixer miezul unui avocado decojit, o ceapă, un strop de sos Worchester (soții Hall puneau din el în orice) și o roșie întreagă, sare și piper de Cayenne. Dădu drumul la aparat, pornindu-l și oprindu-l de câteva ori, în secvențe scurte.

Inițial, părea că e vorba de un amestec oarecare cum obișnuiesc americanii, dar când soții Hall i-au adăugat vreo câteva linguri din a lor crème fraîche (aveau deja câteva borcane la îndemână) și au servit-o peste chips crocante, chiar și Jung și Ferenczi au fost auziți scotând câte un olé. În ceea ce mă privește, am găsit că o bere sau două sunt de mare ajutor în aceste cazuri, iar cum nu trebuia să cobor la subsolul casei soților Hall ca să le elimin (statuia lor în marmură se afla la etajul doi), totul a devenit mai suportabil.”

Sunt două fraze dintr-o carte în care colaboratorii lui Freud au încercat să adune rețetele găsite printre hârtiile lui, după trecerea sa în neființă, Freud’s Own Cookbook. Știut fiind că părintele psihanalizei era și un pasionat gastronom și gurmande.

Pe baza povestirii lui, am încercat de una singură să recreez rețeta. Seamănă întrucâtva cu sosul guacamole dar doar până la un punct. Lipsind aroma de coriandru, deja asta le diferențiază fundamental. În plus, preparatul despre care povestește Freud e chiar o spumă, un mousse, trebuie să încorporeze mult aer, atunci când pornim și oprim mixerul. Dar tocmai din acest motiv s-a dovedit necesar un mic adaos de suc de lămâie, pentru a împiedica oxidarea și, cu ea, schimbarea la culoare. Partea acidă din roșie nu este suficientă. Mai jos, rezultatul optim după mai multe încercări.

Ingrediente pentru mousse de avocado din 2 fructe

pulpa de la 2 fructe de avocado coapte dar nu excesiv

1 roșie curățată de coajă și de sâmburi

1 ceapă verde medie, doar partea albă

1 linguriță de sos Worchester (se găsește în comerț)

2 linguri cu vârf de smântână fermentată (e același lucru cu crème fraîche)

1 linguriță suc de lămâie

sare, piper ad libitum (ca să rămânem in sapio mode freudian)

Se adaugă toate ingredientele în blender sau mixer și se acționează cu pauze, pornit, oprit în câteva secvențe, exact cum povestește și Freud.

E gata pe loc, se consumă rece, lăsând-o măcar un sfert de oră la frigider. Astăzi i-am spune mousse de avocado și am adăuga-o peste crackers, lipii, focaccia sau flat bread de toate felurile.

Notă personală de final: Dr. Granville Stanley Hall la care face referire Freud a murit în 1924. De când există, oare, mixerele electrice în Statele Unite?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *