Rețete super simple pentru cină. Curry vegan de năut, cu orez și legume, într-un singur vas. Se poate prepara și cu un mic adaos de carne

curry vegan, curry de naut, curry de naut cu orez intr-un singur vas condimente asiatice, reteta vegana, reteta indiana, reteta de curry de naut foto: g4food.ro

Un curry, contrar opiniei generale, înseamnă o mâncare gătită lent la foc mic.  Cu mai mult sau mai puțin sos în ea. Mâncarea de acest tip a intrat astfel în limbaj intenațional, prin extensie de la sensul original al cuvântului curry, care denumește un anume amestec de condimente asiatice din zona Indiei.

Un preparat de tip curry seamănă, prin urmare, cu mâncărurile tradiționale românești scăzute, cu diferența că sunt mult mai condimentate și conțin ingrediente exotice.

Mai jos o rețetă rapidă de curry vegan de năut, foarte potrivită pentru cină dacă folosim năut prefiert, din conservă. Pe lângă el, mai avem nevoie de o bază de legume, orez și condimente. De regulă, un curry se servește cu orez simplu alături, dar există și variante în care orezul este înglobat direct și obținem în final un singur preparat, un fel unic.

Ingrediente pentru 4 porții de curry de năut

500 g năut prefiert

200 g orez basmati sau alt orez asiatic

1 ceapă medie

1 morcov mediu

1 cățel de usturoi

ulei, sare, piper

condimente: curry, curcuma, paprika dulce

Procedeu

Începem tăind foarte mărunt ceapa, morcovul și usturoiul. Le călim în ulei la foc foarte mic folosind o tigaie antiaderentă mare sau o oală încăpătoare antiaderentă.

Odată devenite moi legumele, adăugăm orezul clătit înainte și scurs. Se sotează împreună cu legumele până devine translucid.

Adăugăm câte puțin din cele trei condimente, sare și piper, amalgamăm ținând în continuare la foc mediu vasul pe flacără. Sare foarte puțin, pentru că năutul prefiert conține deja o cantitate importantă. Cantitatea de condimente o potrivește fiecare după preferințe.

După 2-3 minute în care aromele au început să se elibereze, adăugăm năutul din conservă, împreună cu puțin din apa lui.

Reducem flacăra la minim, amestecăm și acoperim cu capac. Așteptăm ca orezul și năutul să fiarbă încet împreună alte câteva minute, până când boabele de orez sunt suficient de moi – circa 15 minute. Timp în care adăugăm treptat tot lichidul din conserva de năut. În final, dacă mai e cazul, mai putem adăuga o parte de condimente. Chiar și paprika iute, eventual.

Variante

Acest curry vegan de năut va fi, în final, o mâncare mediu condimentată, care conține deja carbohidrați, deci nu mai e cazul să-i adăugăm pâine. Pentru cine preferă, se poate menține procedeul la fel dar fără orez, pe care îl fierbem separat și le servim împreună.

La fel, pentru cine preferă, la început, odată cu legumele, se poate folosi pentru gust și o mică parte de carne de pui sau bacon, dacă nu ținem să avem un preparat complet vegetal.

În bucătăria asiatică nu se folosesc salatele, dar pentru gustul mediu european este un preparat la care se poate asocia foarte bine o salată verde.

Citește și: https://g4food.ro/retetele-juanitei-curry-vegan-un-fel-de-tocana-de-toamna-din-cartofi-dulci-cu-multe-condimente-aromate-se-poate-manca-si-rece-este-excelenta-la-pachet-la-birou/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *