Industria lactatelor din Spania este din ce în ce mai puțin competitivă în raport cu produsele de import. Prețul laptelui spaniol ca materie primă este printre cele mai mari din Europa

lactate Sursa foto: Dreamstime

O organizație a producătorilor spanioli din industria de lactate a publicat Barometrul lactatelor, o inițiativă menită să prezinte periodic cele mai relevante date din sector. În acest document se menționează „situația dificilă a industriei lactatelor: prinsă în mijlocul războiului prețurilor din supermarketuri și cu un lapte ca materie primă printre cele mai scumpe din Europa”, arată agroinformacion.

Spania are prețuri ale laptelui ca materie primă peste media UE de 18 luni consecutiv, prețuri care variază în funcție de conținutul de grăsimi și proteine al produsului. Laptele primit de industria de lactate spaniolă este mai scump decât în țări precum Franța, Germania, Olanda, Danemarca sau Portugalia, conform datelor publicate de o organizație interprofesională formată din crescători de animale, cooperative și reprezentanți ai industriei.

De asemenea, se menționează, în documentul citat, că laptele spaniol conține, în general, mai puține solide decât în alte țări europene, ceea ce nu afectează calitatea laptelui, dar reduce producția de produse lactate care ar putea fi obținute din aceeași cantitate de lapte.

Lipsa de competitivitate a laptelui spaniol, ca materie primă, afectează brânzeturile produse în această țară, în special pe cele din lapte de vacă și mixte

Această diferență de compoziție a laptelui în funcție de regiune se explică prin alimentația animalelor și climatul specific. Barometrul lactatelor subliniază că această lipsă de competitivitate afectează în special categoria brânzeturilor din lapte de vacă și mixte produse în Spania, care sunt înlocuite pe rafturi cu brânzeturi de import de valoare redusă. În prima jumătate a anului 2024, Spania a importat 200.000 de tone de brânzeturi, un record absolut, cu 15% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, când s-au importat 173.000 de tone.

Datele de import ale Agenției Fiscale reflectă, de asemenea, un volum semnificativ de ingrediente lactate, precum laptele praf, utilizate în alte industrii alimentare (patiserie, biscuiți, înghețată etc.). Barometrul subliniază că nu doar brânzeturile autohtone sunt înlocuite cu cele de import, ci și ingredientele pentru industria alimentară fabricate în Spania din lapte spaniol.

Industria lactatelor din Spania se confruntă cu un moment dificil, având de-a face cu o materie primă necompetitivă și cu strategiile comerciale ale distribuitorilor,care erodează marjele companiilor producătoare, în special ale IMM-urilor, și pun în pericol rentabilitatea lor pe termen mediu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *