O mare parte dintre oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea. Este preferată în special pentru efectul ei energizant. Dar pentru alții, tocmai acest efect energizant este dăunător, provoacă nervozitate, anxietate etc. Însă pentru că vor să se bucure în continuare de savoarea și aroma ei bogată, preferă cafeaua decofeinizată, arată Health.
Cofeina poate rămâne în organism ore întregi, deci cafeaua decofeinizată este o opțiune excelentă pentru după-amiaza târziu sau seara, pentru a evita perturbarea somnului.
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin ambele fitonutrienți benefici, în special polifenoli, care sunt considerați buni pentru inima și pot preveni bolile.
Ce este cafeaua decofeinizată
Deși cafeaua decofeinizată este procesată din aceleași boabe – cel mai frecvent arabica sau robusta – ea trece printr-un proces suplimentar pentru a elimina cea mai mare parte a cofeinei din boabele de cafea crudă (verde) înainte de prăjire. Prăjirea boabelor le sporește aroma naturală.
Dar procedeul de decofeinizare poate slăbi aroma boabelor de cafea, rezultând o băutură cu o aromă mai puțin robustă.
În metodele de decofeinizare tradiționale, boabele de cafea verde sunt puse sub aburi pentru a ajuta la eliberarea cofeinei. Un solvent chimic, cum ar fi acetat de etil sau diclormetan (clorură de metilen), este apoi aplicat pe boabe pentru a extrage cofeina. După aceea, boabele sunt încălzite pentru a se evapora umiditatea împreună cu solventul.
Deși cea mai mare parte a solventului este îndepărtată în timpul acestui proces, există unele îngrijorări cu privire la potențiale reziduuri chimice. Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) cere ca nivelurile de reziduuri de solvenți chimici din cafeaua decofeinizată să nu depășească 0,001%, mai puțin de 10 părți per milion.
O metodă alternativă este înmuierea în apă fierbinte pentru a dizolva cofeina. Această metodă este considerată mai sigură ,deoarece solventul nu pătrunde în boabe.
Efectele cofeinei
Cafeaua decofeinizată conține puțină cofeină, dar în cantități minime – de obicei nu mai mult de 0,1% din boabe (comparativ cu 1,5-2% în boabele de cafea obișnuite). Procesul de decofeinizare elimină aproximativ 97% din cofeină.
Cafeaua obișnuită conține 72 de miligrame (mg) de cofeină per porție de 180 ml, în timp ce aceeași cantitate de cafea decofeină conține mai puțin de 3 miligrame de cofeină. Limita superioară pentru aportul de cofeină este de 400 de miligrame pe zi (mai puțin pentru gravide).
Dar cofeina poate avea efecte secundare precum:
- Nervozitate
- Anxietate
- Palpitații
- Ameţeală
- Insomnie
- Deranjamente stomacale
Complicațiile mai grave pot include convulsii, halucinații și aritmii (bătăi neregulate ale inimii).
Beneficiile cafelei cu cofeină
Consumul de cantități moderate de cafea cu cofeină (2-3,5 căni pe zi) este asociat cu un risc redus de mortalitate de orice cauză, care include afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul și tulburările neurologice (legate de creier).
Alte beneficii potențiale pot include o incidență mai scăzută a gutei, a pietrelor la rinichi și a complicațiilor hepatice. Cafeaua este, de asemenea, legată de o concentrare sporită, timpi de reacție mai rapizi și o concentrare mai bună – în primul rând datorită conținutului său de cofeină.
Dezavantajele cafelei cu cofeină
Multe studii arată că prin consumul de cafea poate fi prevenită o mare parte din afecțiunile oncologice. Cu toate acestea, poate crește riscul de cancer gastric sau colorectal.
Unele studii indică faptul că un consum obișnuit de cafea poate fi asociat cu simptomele bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub numele de reflux acid cronic (pe termen lung). Nu există suficiente dovezi definitive pentru a stabili o relație clară între consumul de cafea cu cofeină și BRGE.
Beneficiile consumului de cafea decofeinizată
Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată conțin ambele fitonutrienți benefici, inclusiv polifenoli, care sunt considerați sănătoși pentru inimă și prevenirea bolilor. Polifenolii au efecte antiinflamatorii și antioxidante, inclusiv capacitatea de a elimina substanțele nocive din organism.
Nivelurile lor ridicate de acid clorogenic (CGA), în special, pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă. Boabele de cafea neprăjite conțin până la 543 de miligrame de CGA pe litru, deși creșterile intensității de prăjire scad treptat conținutul.
Cafeaua decofeinizată poate reduce riscurile și complicațiile diferitelor boli fără îngrijorarea creată de cofeină. Acest lucru este de o importanță deosebită pentru persoanele cu sensibilitate la cofeină.
De asemenea, poate reduce riscul de sindrom metabolic. Sindromul metabolic (MetS) este un factor de risc pentru boli de inimă. Se caracterizează printr-o combinație de tulburări metabolice, diagnosticate atunci când o persoană are trei sau mai multe dintre următoarele cinci afecțiuni: creșterea tensiunii arteriale, trigliceride mari, obezitate abdominală, niveluri crescute de zahăr din sânge și scăderea nivelului colesterolului lipoproteinelor cu densitate mare (HDL).
Cafeaua decafeinizată poate reduce riscul de MetS datorită nivelurilor sale de acid clorogenic. O meta-analiză recentă a examinat efectele capsulelor de extract de cafea verde (180-376 miligrame CGA) și cafelei lichide decofeinizate (510,6 miligrame CGA) asupra markerilor bolilor metabolice. Ambele forme de cafea decofeinizată au îmbunătățit tensiunea arterială, circumferința taliei, zahărul din sânge și trigliceridele timp de patru săptămâni.
Studiile au arătat că:
- Cafeaua decofeinizată poate ajuta la moderarea zahărului din sânge, în special la cei cu colesterol normal.
- Cafeaua decofeinizată poate crește nivelul de colesterol HDL la persoanele cu colesterol normal, în special la concentrații mai mari de CGA.
- Cafeaua decofeinizată poate fi mai eficientă decât cafeaua obișnuită în reducerea tensiunii arteriale.
Această meta-analiză este limitată de faptul că beneficiile cafelei decofeinizate depind de doza CGA. Sunt necesare studii mai detaliate.
Dezavantajele cafelei decofeinizate
Decofeinizarea se bazează de obicei pe solvenți chimici pentru a extrage cofeina din boabele de cafea crude. În timp ce acest proces elimină eficient cofeina, poate introduce substanțe chimice nedorite care ar putea să nu beneficieze organismul.
Decofeinizarea modifică, de asemenea, compușii naturali ai aromei boabelor de cafea, diminuându-i aroma atunci când este prăjită. Fără cofeină, cafeaua își pierde efectele caracteristice de ridicare a stării de spirit și de stimulare a energiei.
Care este cea mai bună alegere
În cele din urmă, alegerea se rezumă la preferințele și nevoile fiecăruia în parte. Atât cafeaua decofeinizată, cât și cea obișnuită sunt bogate în polifenoli care luptă împotriva bolilor, inclusiv acizi clorogenici (CGA) benefici, ceea ce face fie o opțiune excelentă pentru sănătatea inimii.
Cafeaua obișnuită este cea mai bună opțiune pentru un plus de energie și un profil de aromă mai îndrăzneț și mai bogat. Cea decofeinizată oferă o alternativă pentru cei sensibili la cofeină sau pentru gestionarea condițiilor pe care cofeina le poate agrava.
Consultați-vă cu furnizorul de asistență medicală pentru îndrumări personalizate dacă sunteți gravidă sau aveți o afecțiune care vă poate face mai sensibilă la cofeină și la potențialele efecte secundare ale acesteia.