Galaţi: Pagube de peste 44 milioane de lei produse în sectorul agricol de inundaţiile din 14-15 septembrie / Suprafaţa totală a culturilor calamitate se ridică la aproape 13.000 de hectare / Cele mai afectate sunt culturile de porumb și floarea soarelui

INUNDATII_GL_SLOBOZIA_CONACHI_00 INQUAM Photos/ George Calin

Valoarea estimată a pagubelor produse de inundaţiile din 14-15 septembrie în sectorul agricol din judeţul Galaţi se ridică la peste 44 milioane de lei, potrivit informaţiilor făcute publice, luni, de Prefectura Galaţi, transmite Agerpres.

Inundaţiile din luna septembrie au adus pagube semnificative nu doar asupra locuinţelor şi infrastructurii, ci şi asupra sectorului agricol din judeţul Galaţi. Acest domeniu, deja afectat de seceta pedologică din ultimele luni, se confruntă acum cu o situaţie agravată de efectele devastatoare ale precipitaţiilor abundente. Pentru a avea o imagine clară şi exactă asupra pierderilor înregistrate în agricultură, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a emis un ordin prin care s-au constituit comisii de evaluare a pagubelor. Aceste comisii au rolul de a analiza terenurile agricole afectate şi de a oferi o evaluare completă şi precisă a daunelor suferite. Pagubele estimate pentru aceste suprafeţe afectate sunt în valoare de 44.725.698 lei”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi.

Cele mai afectate sunt culturile de porumb și floarea soarelui

Conform datelor transmise către Instituţia Prefectului, suprafaţa totală a culturilor agricole calamitate se ridică la 12.888,75 hectare. Cele mai afectate culturi sunt următoarele: porumb – 1.815,52 ha, floarea soarelui – 857,28 ha, rapiţă (însămânţată) – 8.653,94 ha, lucernă – 3.911 ha, grâu (însămânţat) – 70,98 ha, soia: 258,59 ha, orz – 439,27 ha, sparcetă: 5,11 ha, legume de câmp – 50,80 ha.

De asemenea, au fost afectate 10,98 hectare de solarii, cu o suprafaţă de 12,91 hectare de cultură calamitată în solarii. S-au înregistrat pagube şi în plantaţiile tinere de livadă (2,50 ha), viţă de vie (6,42 ha) şi zmeură (1,16 ha), precum şi în cadrul pachetului P4 – îngrăşământ verde (310,31 ha).

Pe lângă pierderile din sectorul agricol, au fost afectate şi depozitele de cereale

Pe lângă pierderile din sectorul agricol, au fost afectate şi depozitele de cereale, stocurile distruse fiind de 6.435 de tone de produse – grâu (3.089 tone), orz (1.443 tone), floarea soarelui (1.357 tone), porumb (82 tone), mazăre (25 tone) şi lucernă (450 tone). Valoarea estimată a pagubelor se ridică la la 63.699.320 lei.

„Aceste date reflectă amploarea distrugerilor şi necesitatea unor măsuri urgente pentru sprijinirea agricultorilor locali. motiv pentru care doamna Andreea-Anamaria Naggar, prefectul judeţului Galaţi, a solicitat Guvernului României emiterea unui act normativ prin care să se asigure fondurile necesare pentru despăgubirea fermierilor afectaţi”, transmite Prefectura Galaţi.

Prefect: „În urma evaluării situaţiei din teren şi a discuţiilor cu autorităţile locale şi fermierii afectaţi am informat Guvernul României despre situaţia critică”

De asemenea, către Guvernul României au fost transmise şi pagubele înregistrate în fermele de animale, în acest caz constatările fiind făcute de comisii constituite la nivelul fiecărei primării. Din datele transmise către Prefectura Galaţi reiese faptul că fermierii au avut pierderi constând în: utilaje agricole, furaje şi nutreţ pentru animale, combustibil şi cereale.

„În urma calamităţilor naturale care au afectat grav sectorul agricol, am luat măsuri urgente pentru a evalua impactul acestor fenomene asupra fermierilor şi producătorilor locali. Înţelegem dificultăţile cu care aceştia se confruntă, mai ales că în vară au avut pierderi majore şi din cauza secetei pedologice. În urma evaluării situaţiei din teren şi a discuţiilor cu autorităţile locale şi fermierii afectaţi am informat Guvernul României despre situaţia critică şi am cerut sprijin pentru a asigura despăgubiri fermierilor afectaţi. Voi colabora îndeaproape cu autorităţile centrale şi locale pentru a identifica soluţiile cele mai bune pentru ca fermierii să îşi reia activitatea şi pentru a preveni consecinţele economice grave pe termen lung în comunităţile noastre rurale. Vreau să îi asigur pe toţi cei afectaţi că vom face tot posibilul pentru a restabili cât mai rapid normalitatea şi că prioritatea noastră este să ne asigurăm că fermierii primesc sprijinul de care au nevoie în această perioadă dificilă, a declarat prefectul judeţului Galaţi”, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *