Pentru cei mai mulți dintre noi este o cremă irezistibilă, celebra Nutella produsă de compania italiană Ferrero. Nu e un produs pe care să-l recomande nutriționiștii dar au și excepțiile de la regulă farmecul lor, cu atât mai mult dacă sunt rare.
De curând a aniversat 60 de ani de când produsul acestei intuiții geniale a ajuns pe piață și de curând a fost lansată și versiunea de Nutella vegană . Multă lume a încercat să amestece ingredientele versiunii clasice a cremei de ciocolată trecute pe ambalaj, dar fără mare succes. Rețeta și secretele ei sunt la fel de bine ferecate precum în cazul Coca Cola, dar principalele ingrediente sunt cunoscute: cacao, zahăr, alune de pădure, lapte, ulei de palmier, lecitină de soia și vanilină.
Iată mai jos o variantă care se apropie foarte bine de original, realizată de cel mai popular food blogger din Italia, Benedetta Rossi.
Ingrediente pentru 2 borcane
150 g alune prăjite în cuptor
50 g zahăr brun
15 cacao amară
60 ml ulei de floarea soarelui
120 g ciocolată neagră
120 g ciocolată cu lapte
1 linguriță esență de vanilie
Procedeu
Într-un mixer care macină, transferăm împreună alunele cu zahărul și praful de cacao, adăugând tot acum și esența de vanilie.
Completăm cu uleiul de floarea soarelui – de încercat și cu cel de cocos.
Măcinăm până obținem ceva care seamănă cu o pastă foarte densă, în care alunele sunt foarte bine mărunțite – cu cât mai bine, cu atât mai reușită crema finală.
Terminat acest amestec, topim la baign marie ciocolata neagră și cea cu lapte. Alternativ, la microunde.
Amestecăm cele două preparate, amalgamând cât de bine posibil.
Se așează vasul la baign marie circa 5 minute, pentru a dizolva complet eventuale granule de zahăr rămase grosolane.
Așteptăm să se răcorească și putem transfera crema de ciocolată stil Nutella în borcane.
Se poate conserva la rece în frigider câteva săptămâni. Dacă rezistă.