Clătite din făină de năut. Umplute cu ciuperci și apoi gratinate la cuptor. Rețetă ușoară, dar apetisantă / Bune de luat la pachet sau de savurat în weekend

clatite din faina de naut gratinate, reteta cu clatite din faina de naut la cuptor, clatite gratinate, clatite la cuptor, retete sănătoase, retete pentru pranz, retete pentru cina, idei de mâncare de pranz, idei de mancare de cina, mancare la pachet, clatite umplute cu ciuperci si pui, reteta cu pui ciuperci, foto: g4food.ro

Clătitele clasice primesc o reinterpretare modernă, grație unui ingredient neconvențional, dar din ce în ce mai popular: făina de năut. Pe fondul unei creșteri a interesului pentru alimentația sănătoasă și sustenabilă, aceste clătite bogate în proteine și fără gluten cuceresc pe toată lumea.

Descoperă cum acest preparat versatil poate să aducă un plus de gust și nutrienți în meniul zilnic!

În afară de opțiunea foarte sănătoasă de a consuma la micul dejun clătite din făină de năut, ele pot constitui și o bază ideală pentru un fel complet care merge foarte bine și la prânz, chiar la pachet, și la cină. Pare un fel de mâncare spectaculos și oarecum complicat, însă în realitate e foarte simplu și gătirea lui nu durează mai mult de o oră. Iar dacă prindem cuptorul pentru altceva, momentul când așteptăm să se încălzească este ideal pentru gratinare.

Ingrediente pentru 4 porții

Indiferent că facem clătitele de post sau nu – diferența e prezenta laptelui de vacă și a ouălor, pentru clătite avem nevoie de făină de năut și o parte de lichid.

-pentru clătite de post/vegan:

  • 200 g făină de năut
  • 500 g apă sau lapte vegetal
  • sare, piper
  • ulei pentru uns tigaia

-pentru clătite cu lapte și ouă:

  • 200 g făină de năut
  • 500 g lapte de vacă
  • 3-4 ouă
  • sare, piper
  • ulei sau unt pentru uns tigaia

-pentru umplutura cu ciuperci

  • 3 linguri de ulei
  • 100 g sos béchamel sau smântână, dulce sau fermentată, după preferințe
  • 100 grame cașcaval sau parmezan ras
  • 200 g piept de pui sau bacon
  • 400 g mix de ciuperci după preferințe, inclusiv congelate

Procedeu

Se prepară clătitele în maniera clasică în tigaie, una câte una.

În paralel, într-o altă tigaie, preparăm rapid umplutura: sotăm ciupercile tăiate mărunt sau direct cele congelate, până pierd partea lichidă. Se completează cu puțină sare.

Pe final adăugăm și pieptul de pui cuburi mici, sau bacon – un aliment care trebuie consumat limitat.

La final, când tot lichidul s-a evaporat, completăm cu piper.

Umplutura o împărțim la ochi astfel încât să fie suficientă pentru toate clătitele obținute. La fel și brânza rasă și sosul bechamel sau smântâna – din ultimele două lăsăm puțin deoparte pentru gratinare.

Se adaugă în fiecare clătită umplutură, brânză, bechamel sau smântână și se rulează strâns.

Se așează în tavă fie circular, fie pe lung, fie pe lat.

Se gratinează circa 20 de minute la 180 de grade, presărând deasupra restul de brânzeturi, bechamel sau smântână.

Se servesc potrivit de calde și se poate conserva tava la frigider 2-3 zile.

Se poate prepara, firește, și cu clătite din făină de grâu, dar are un indice glicemic mai mare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *