Curiozități agrifood – 03 octombrie: Îngrașă mai mult pâinea sau pastele?

SITE TN - G4FOOD - painea sau pastele colaj foto: g4food.ro

Înainte de a le compara, trebuie pornit de la premiza că nutriționiștii recomandă consumul lor dar fără a exagera. Apoi, la fel de important este și calitatea lor dar și cu ce le asociem.

Dar, au un indice glicemic diferit, adică influnțează în mod diferit glicemia, cantitatea de zahăr din sânge. În funcție de nivelul acesteia, corpul primește informația dacă trebuie sau nu să secrete insulină. Iar cu cat secretă mai multă insulină cu atât corpul tinde să acumuleze grăsimi, în loc să le metabolizeze.

Indicele glicemic depinde de structura amidonului conținut: pastele au un indice glicemic mai mic decât pâinea pentru că sunt supuse unor tratamente termice care încetinesc procesul de gelatinizare al amidonului, care îl face mai ușor digerabil. În plus, cu cât pastele sunt fierte mai puțin, al dente, cu atât indicele lor glicemic scade. Acest principiu este valabil și în cazul orezului.

Pe de altă parte, pastele și pâinea au o densitate calorică diferită. 100 g pâine – o porție medie, înseamnă circa 280 kcal eliberate, în funcție de tipul de pâine. În timp ce 100 g paste fierte înseamnă undeva în jur de 165 kcal, pentru că la fierbere ajung să absoarbă o cantitate de apă mai mare decât propria greutate și densitatea lor calorică prin tranformatea din paste uscate în paste gătite scade sensibil. Prin urmare, 100 de g de pâine sunt mult mai calorice decât 100 g de paste fierte.

Dar, considerând o porție de paste medie în jur de 70-80 g crude, ajungem la o medie de 270 kcal atunci când sunt fierte, comparabil cu aportul caloric a 100 g pâine. Așadar, au același nivel de calorii 100 g de pâine sau 80 g paste crude, uscate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *