9 motive pentru a introduce sfecla roșie în dieta ta zilnică: Plină de nutrienți, această legumă poate normaliza tensiunea, combate inflamația, sprijină sănătatea creierului, luptă împotriva cancerului și ajută la slăbit

sfeclarosie bun Sursa foto: Pexels

Unele beneficii ale consumului de sfeclă roșie pot include tensiune arterială scăzută și performanțe atletice mai bune, printre altele. De asemenea, potrivit healthline.com, consumul de sfeclă roșie crudă sau sucul acesteia pot fi mai benefice decât gătirea termică. Iată 9 beneficii surprinzătoare pentru sănătate ale sfeclei roșii.

1. Sfecla roșie, săracă în calorii, dar plină de nutrienți

Sfecla are un profil nutrițional impresionant, fiind săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale valoroase. De fapt, ea conține puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie.

Nutrienți în 100 g de sfeclă roșie fiartă:

  • Calorii: 44
  • Proteine: 1,7 grame
  • Grăsimi: 0,2 grame
  • Carbohidrați: 10 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Folat: 20% din doza zilnică recomandată(DV)
  • Mangan: 14% din DV
  • Cupru: 8% din DV
  • Potasiu: 7% din DV
  • Magneziu: 6% din DV
  • Vitamina C: 4% din DV
  • Vitamina B6: 4% din DV
  • Fier: 4% din DV

Sfecla este foarte bogată în acid folic, o vitamină care joacă un rol cheie în creștere și dezvoltare, dar și în sănătatea inimii.

De asemenea, conține mangan, care este implicat în formarea oaselor, metabolismul nutrienților, funcția creierului și multe altele.

În plus, sfecla roșie este bogată în cupru, un mineral important și necesar pentru producerea de energie și sinteza anumitor neurotransmițători.

2. Sfecla roșie ar putea ajuta la menținerea tensiunii arteriale sub control

Sfecla roșie a fost bine studiată pentru capacitatea ei de a scădea nivelurile crescute ale tensiunii arteriale, care sunt un factor de risc major pentru boli de inimă.

Unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelurile tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică, care este presiunea când inima se contractă, mai degrabă decât pentru tensiunea arterială diastolică, care este presiunea când inima este relaxată. De asemenea, sfecla crudă poate exercita un efect mai puternic decât cea gătită.

Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează, probabil, concentrației mari de nitrați din această legumă rădăcină. În corpul tău, nitrații din dietă sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și provoacă scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic. Deși cercetările au dat rezultate mixte, mai multe studii sugerează că o creștere a aportului de folat ar putea scădea semnificativ nivelul tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, rețineți că efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale este doar temporar. Ca atare, trebuie să le consumați în mod regulat pentru a experimenta beneficii pentru sănătatea inimii pe termen lung.

3. Sfecla roșie poate îmbunătăți performanța sportivă

Mai multe studii sugerează că nitrații dietetici precum cei găsiți în sfeclă pot îmbunătăți performanța sportivă.

Nitrații par să afecteze performanța fizică prin îmbunătățirea eficienței mitocondriilor, care sunt responsabile pentru producerea de energie în celulele tale.

Potrivit cercetătorilor, sucul de sfeclă roșie ar putea îmbunătăți rezistența prin creșterea duratei de epuizare, creșterea performanței cardiorespiratorii și îmbunătățirea eficienței sportivilor.

Este important de reținut că nivelul de nitrați din sânge atinge vârful în 2-3 ore de la consumul de sfeclă roșie sau sucul acesteia. Prin urmare, cel mai bine este să le consumați cu câteva ore înainte de antrenament sau de competiție, pentru a le maximiza beneficiile potențiale.

4. Sfecla roșie poate ajuta la combaterea inflamației

Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea aduce beneficii mai multor aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că un consum de 250 ml de suc de sfeclă roșie, timp de două săptămâni, a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală alfa.

În plus, un studiu mai vechi din 2014 la persoanele cu osteoartrită – o afecțiune care provoacă inflamație la articulații – a arătat că administrarea de capsule de betalaină, făcute cu extract de sfeclă roșie reduc durerea și disconfortul.

De asemenea, s-a demonstrat că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice care cauzează răni.

5. Sfecla roșie poate îmbunătăți sănătatea digestivă

O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din această legumă o sursă bună de fibre.

Fibrele ocolesc digestia și călătoresc către colon, unde hrănesc bacteriile intestinale prietenoase și adaugă volum scaunelor.

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă poate menține un tranzit intestinal regulat și poate preveni afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală și diverticulită.

În plus, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

6. Sfecla roșie poate sprijini sănătatea creierului

Funcțiile mentale și cognitive scad, în mod natural, odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.

Nitrații din sfecla roșie pot îmbunătăți funcția creierului prin promovarea dilatației vaselor de sânge și prin creșterea fluxului sanguin către creier.

7. Sfecla roșie poate avea unele proprietăți anticancerigene

Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, inclusiv betaină, acid ferulic, rutina, kaempferol și acid cafeic.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile de laborator au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.

Mai multe alte studii au descoperit că a avea niveluri mai mari de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer.

8. Sfecla roșie poate ajuta la echilibrarea aportului de energie

Sfecla roșie are mai multe proprietăți nutriționale ceea ce o recomandă pentru a fi inclusă într-o dietă echilibrată.

În primul rând, are un conținut scăzut de grăsimi și calorii, dar este bogată în apă, ceea ce poate ajuta la echilibrarea aportului de energie. Creșterea aportului de alimente cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi această legumă rădăcinoasă, a fost, de asemenea, asociată cu pierderea în greutate.

În plus, sfecla roșie conține cantități moderate de proteine ​​și fibre, nutrienți cepot facilita atingerea și menținerea unei greutăți moderate.

Fibrele din sfeclă pot, de asemenea, să susțină sănătatea digestivă, să scadă apetitul și să promoveze senzația de sațietate, reducând astfel aportul total de calorii.

În plus, incluzând sfecla roși în smoothie-uri sau alte rețete, vă puteți crește cu ușurință aportul de fructe și legume pentru a îmbunătăți calitatea dietei.

În special, s-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul de sânge către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea la nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria.

Mai mult, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie, zilnic, timp de 2 săptămâni, în comparație cu un grup de control, care nu a consumat.

9. Sfecla roșie, delicioasă și ușor de încorporat în dietă

Sfecla roșie nu este doar hrănitoare, ci și delicioasă și ușor de încorporat în dieta ta. O poți strânge, prăji, gătiți la abur sau mura. De asemenea, o poți cumpăra gata pregătită și conservată. Sfecla roșie poate fi consumată și crudă, feliată subțire sau rasă și adăugată în salate,

Alegeți sfecla roșie care se simte grea pentru dimensiunea ei, cu vârfuri proaspete, cu frunze verzi, încă atașate.

Deoarece nitrații din dietă sunt solubili în apă, cel mai bine este să evitați fierberea sfeclei roșii, dacă doriți să maximizați conținutul ei de nitrați.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *