Borș cu gheață după o rețetă tradițională din Ucraina: Supa răcoritoare de vară pe bază de sfeclă, servită rece

borș ucrainean cu Irina Cicaliuc Foto: Ștefan Both

Timișoara, un oraș cosmopolit din România, găzduiește diverse etnii și, recent, a primit și un număr considerabil de ucraineni din cauza războiului din Ucraina. În acest context, mâncarea devine un element de legătură între comunități. La Timișoara Refugee Art Festival (TRAF), desfășurat recent, a avut loc o degustare interculturală unde borșul cu gheață, preparat de Irina Cicaliuc după o rețetă tradițională ucraineană, a fost vedeta.

„Vin din vestul Ucrainei. Acasă găteam din plăcere pentru familie și prieteni, dar de când sunt în România, particip la evenimente pentru a promova cultura ucraineană. Acum gătesc și pentru public, pentru ca românii să ne cunoască gastronomia. Cred că bucătăria ucraineană este mult mai variată decât cea românească”, spune Irina Cicaliuc, stabilită la Timișoara din 2021.

Borșul este, fără îndoială, cel mai cunoscut preparat ucrainean. Deși există numeroase variante de borș în lume, cel ucrainean, pe bază de sfeclă, este unic. A fost chiar înregistrat de UNESCO în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității, recunoscându-i astfel importanța culturală și gastronomică.

„Borșul este un preparat tradițional din Ucraina, dar rușii l-au preluat de la noi, modificând rețeta și susținând că este al lor. Ceea ce fac ei este similar, dar diferit. Și în România există borș, dar nu folosiți sfeclă. Dacă dorim să-l facem nevegetarian, putem adăuga carne de vită sau pui”, explică Irina Cicaliuc.

Iată rețeta clasică de borș rece:

Ingrediente necesare: sfeclă roșie (3-4 bucăți), castraveți proaspeți (2 bucăți), cartofi (2-3 bucăți), ouă, ceapă verde, usturoi, mărar, pătrunjel, smântână, zeamă de lămâie, apă, sare și zahăr.

Mod de preparare:

1. Spălați și tăiați sfecla roșie în fâșii subțiri. Puneți sfecla într-o oală, adăugați apă și fierbeți până devine moale, aproximativ 30 de minute. Lăsați să se răcească.
2. Fierbeți cartofii în coajă până devin moi, apoi curățați-i și tăiați-i în cuburi.
3. Fierbeți ouăle și tăiați-le în cuburi.
4. Tăiați castraveții în fâșii subțiri, ceapa verde, mărarul și pătrunjelul.
5. Într-un castron mare, amestecați sfecla răcită cu apa, adăugați cartofii, ouăle, castraveții și verdețurile.
6. La final, adăugați smântâna și zeama de lămâie. Asezonați cu sare și zahăr după gust.

Borșul se răcește în frigider câteva ore și poate fi servit cu cuburi de gheață pentru un plus de răcorire. Se servește rece.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Ștefan Both

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *