În caz de city break în program: La Paris s-a deschis de curând muzeul brâzeturilor, cu degustare

muzeul branzeturilor paris foto: https://musee-fromage-paris.com/

O experiență gastronomică și chiar culturală dedicată integral brânzeturilor și istoriei lor este posibilă de puțin timp la Paris. Acolo unde de s-a deschis de curând Musée Vivant du Fromage. Că Franța este patria brânzeturilor e un fapt știut, și exact din acest motiv muzeul brânzeturilor, dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat.

A fost inaugurat oficial la începutul acestei veri, în iunie. Este situat în Île Saint-Louis, în apropiere de Notre Dame, într-o clădire din secolul al XVII-lea  și oferă o experință care reunește în ea istorie, cultură și gastronomie.

Mai precis, vizitatorii participă la un traseu interactiv gândit să exploreze istoria și evoluția procesului de producere a brânzeturilor. Ustensile foarte vechi folosite de primii producători și filmări foarte vechi, prin intermediul cărora sunt redescoperite tehnicile tradiționale care au făcut din brânzeturile franțuzești un simbol de prim nivel la nivel mondial.

În paralel, muzeul este dotat cu terminale interactive din care vizitatorii pot consulta un set de informații privind denumirile brânzeturilor franțuzești DOP. Apoi, cu un spațiu de producție activ, unde se poate vedea pe viu cum se face brânza. Și nu putea lipsi o zonă unde produsele se pot degusta:  producători pricepuți în ale brânzeturilor oferă o combinație de patru brânzeturi selecționate, ilustrându-le caracteristicile și legătura cu zona de producție. Există, apoi, și laboratoare didactice.

Este promovată și meseria de producător

Dincolo de experiența personală, muzeul urmărește și să readucă în fața ochilor noilor generații meseriile din sectorul producerii de brânzeturi, unind tradițiile cu noile tehnologii. Când m-am mutat la Paris, explică creatorul său, am realizat că existau multe locuri care promovau vinul, cultura lui și cum se produce, și multe magazine care vindeau brânzeturi, dar nicăieri nu se vedea cum se fac.

Prin urmare, muzeul are cursuri, demonstrații practice și programe educative, și se vrea un punct de referință pentru cine va alege meseria de brânzar.

Nu putea lipsi, la intrare, celebra frază pronunțată generalul Charles de Gaulle: „Cum se poate guverna o țară în care există 258 de feluri de brânză?”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *