Dermatologii, pe cale să scoată ciocolata de pe lista neagră a alimentelor ce provoacă acnee/ Ei consideră că pâinea, pastele și unele fructe ar putea genera această problemă a pielii

ciocolata Sursa foto: Pexels

Ciocolata a fost mult timp considerată o posibilă cauză a acneei, alături de alte dulciuri. Dar se pare, potrivit bbc.com, că această reputație proastă ar putea fi nemeritată.

În anii 1960, mai multe studii au analizat relația dintre ciocolată și acnee. Cel mai mare studiu – care a recrutat doar 65 de participanți – nu a găsit nicio relație între cei doi factori.

Studii mai recente sugerează că ar putea exista multe legături între dietă și acnee – în special dieta occidentală, care este bogată în grăsimi saturate, zahăr și lactate.

Ce este acneea și de ce apare

Acneea este o afecțiune comună a pielii, în care foliculii de păr din piele sunt blocați de ulei și celulele moarte ale pielii. Acneea severă sau persistentă din adolescență și vârsta adultă este cauzată în principal de genetică, spune Beibei Du-Harpur, dermatolog și lector la Kings College London. Acest lucru se datorează faptului că genele noastre determină dimensiunea glandelor sebacee ale pielii noastre, care produc ulei.

Cazurile de acnee la adulți au fost în creștere în ultimii ani, în special la femei, dar nu există un singur motiv pentru acest lucru, spune Du-Harpur. Dar, adaugă ea, anumiți factori de mediu din viața noastră de zi cu zi care ar putea juca un rol.

„În general, stilurile noastre de viață nu sunt bune pentru corpul uman și poate că acneea este o manifestare a acestui lucru”, spune ea.

Într-un studiu, cercetătorii susțin că acneea este agravată de stilul de viață modern – inclusiv o dietă occidentală bogată în zahăr și grăsimi – dar au adăugat că interacțiunea dintre sănătate, funcția imunitară, dietă, inflamație, stres și expunerea la mediu necesită mai multe cercetări.

Astfel de factori declanșatori ar putea include stresul, lupta împotriva infecțiilor sau apariția sindromului premenstrual, spune Zainab Laftah, dermatolog consultant la Spitalul Guy și St Thomas din Londra și purtător de cuvânt al British Skin Foundation.

Poate ciocolata să provoace acnee?

La 60 de ani după ce a fost incriminată, pentru prima data, că ar putea cauza acnee, mulți oameni încă mai consideră ciocolata un posibil factor declanșator. Aproximativ nouă din 10 pacienți pe care Laftah îi vede în clinica ei o întreabă ce alimente pot elimina din diete pentru a-și îmbunătăți starea pielii și a reduce acneea – iar ciocolata este unul dintre cele mai comune alimente despre care o întreabă.

„Există o concepție greșită și un pic de adevăr, de asemenea”, spune ea.

Un motiv pentru o legătură între acnee și dietă, în general, s-ar putea reduce la indicele glicemic al alimentelor

În timp ce principalul factor este predispoziția genetică, anumite componente din dieta unei persoane ar putea provoca inflamații, spune Laftah. Unii oameni vor răspunde puternic la anumite grupuri de alimente, cum ar fi lactatele, adaugă ea, dar acest lucru este rar și ar putea fi legat de o intoleranță.

Unii cercetători au încercat să descopere efectele componentelor individuale ale ciocolatei pentru a vedea ce ingrediente pot fi legate de acnee, dar studiile sunt departe de a fi concludente și sunt relativ mici. Un studiu din 2011 a examinat efectele ciocolatei negre asupra acneei, ceea ce înseamnă că a testat efectele ciocolatei, independent de conținutul de zahăr. Ei au descoperit că un consum de ciocolată era încă legat de acnea exacerbată, dar studiul a inclus doar 10 participanți și nu a existat un grup de control placebo.

Pâinea, pastele și unele fructe ar putea fi cauza acneei?

Un motiv pentru o legătură între acnee și dietă în general s-ar putea reduce la indicele glicemic al alimentelor (IG), care indică cât de repede un aliment poate crește nivelul zahărului din sânge în organism. Numeroase studii au găsit o legătură între alimentele cu IG ridicat – cum ar fi unele fructe, pâinea și pastele – și simptomele acneei.

Motivul pentru care alimentele cu IG ridicat pot exacerba acneea, spune Laftah, este pentru că provoacă o creștere a nivelului de insulină din organism, ceea ce duce la creșterea inflamației, fapt ce crește producția de sebum pe piele, care ne poate înfunda apoi porii și duce la erupții.  Cu toate acestea, ciocolata are, de fapt, un IG scăzut până la mediu.

Un alt grup de cercetători a analizat mai pe larg relația dintre acnee și dieta occidentală (care este, de asemenea, cunoscută ca fiind plină de alimente cu IG ridicat).

Numeroase studii populaționale arată o asociere între acnee și consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr. Cel mai mare studiu de acest gen, publicat în 2020, a comparat acneea autoevaluată și modelele alimentare ale a peste 24.000 de persoane. Cercetătorii au concluzionat că, cel mai probabil,  dieta occidentală joacă un rol în apariția acneei.

Alimentele cu indice glicemic ridicat ar putea favoriza acneea

Un studiu asupra populației a constatat că nu există cazuri de acnee printre locuitorii insulelor Kitavan din Papua Noua Guinee.  Cercetătorii concluzionează că acest lucru ar putea fi din cauza dietelor lor cu IG scăzut.

Există o mulțime de relații între acnee și alte boli occidentale, cum ar fi diabetul și obezitatea – Bodo Melnik

Studiile asupra populației sunt, în general, cunoscute că au limitări atunci când vine vorba de a demonstra în mod concret o cauză directă și efect.

Dar oamenii de știință s-au uitat mai departe asupra unora dintre căile specifice din spatele acestei relații.

„Acneea este un sindrom metabolic al pielii. Există o mulțime de relații între acnee și alte boli occidentale, cum ar fi diabetul și obezitatea”, spune Bodo Melnik, profesor de dermatologie și lector superior la Universitatea din Osnabrück, Germania.

Într-o lucrare din 2015, Melnik a susținut că toți carbohidrații rafinați (care au, adesea, un indice glycemic – IG – ridicat), laptele și grăsimile saturate și trans promovează acneea. Acest lucru, spune el, se datorează faptului că o dietă bogată în alimente cu IG ridicat declanșează un „răspuns la pericol” la foliculii sebacei, care crește producția de sebum și îi schimbă compoziția.

Deci, ciocolata în sine nu provoacă acnee?

Ciocolata conține multe grăsimi saturate și poate conține mult zahăr. Cu toate acestea, efectele potențiale ale acestui lucru nu depind doar de dieta ta generală, ci pot depinde și de tipul de ciocolată pe care îl consumi, deoarece ciocolata neagră  are un conținut mai scăzut de zahăr.

De asemenea, pot exista unele avantaje dermatologice ale consumului de ciocolată neagră. Unele studii indică faptul că ciocolata neagră reduce stresul oxidativ din piele, ceea ce contribuie la prevenirea și reducerea inflamație. Însă, acest lucru poate fi mai mult un beneficiu pentru semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii, decât reducerea severității sau riscului de acnee.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *