Cândva se spunea că pâinea este un aliment sacru. Dar dincolo de semnificația lui simbolică, este o bună idee să nu o aruncăm și să facem ceva cu ea dacă se usucă și nu mai e bună de consumat în forma ei inițială.
În afară de salata panzanella și de chiftelele din pâine, o idee simplă și la îndemână sunt crutoanele. Iată cum se fac crutoanele de pâine, foarte simplu: fie în tigaie, rapid și simplu, sau, dacă încălzim cuptorul, le putem așeza într-o tavă. Se pot folosi în supe sau în salate – salata Caesar în special. Sau, și mai interesant, se pot folosi pe în loc de paste și servi cu un sos apetisant deasupra, lăsându-le puțin să absoarbă.
Avem nevoie, în afară de pâine, de puțin ulei și de niște condimente și ierburi aromatice: rozmarin, piper, puțină sare și câteva linguri de ulei. Se mai pot aromatiza, după preferințe, și cu ardei iute, coajă de lămâie, pătrunjel , cimbru sau mărar uscat, eventual chiar cu praf de usturoi. Sau un mix la libera inspirație.
Procedeu
Se taie pâinea felii, iar din felii se fac cuburi de circa 2cm latura. Se transferă într-un bol încăpător.
În paralel, se taie foarte mărunt ierburile aromatice. Oricare alt ingredient aromatic vrem să folosim, trebuie să fie tocat mărunt, sau ras pe răzătoare (coaja de lămâie).
Se presară ierburile sau ce vrem să folosim peste cuburile de pâine. Se amestecă bine, cu atenție să nu se rupă cuburile. Completăm cu sare și piper.
Le stropim cu ulei așa încât să se distribuie cât mai uniform.
În tigaie sau în cuptor
În această fază, dacă vrem să le facem rapid în tigaie, le așezăm într-o tigaie antiaderentă pe focul cel mai mic. Amestecăm cu o lingură de lemn astfel încât să se usuce pe toate părțile uniform. Pentru crutoanele obținute din câteva felii de pâine este nevoie de circa 7-8 minute, întorcându-le mereu. Secretul este să nu se ardă, să le amestecăm permanent.
Dacă însă avem de gând să aprindem cuptorul pentru alte preparate, putem profita în timp ce se încălzește. Le așezăm într-o tavă pe hârtie. E nevoie de circa 10 minute la 200 de grade. La fel, trebuie să se rumenească puțin, fără să se ardă.
Învățând cum se fac crutoanele de pâine nu doar economisim pâine, este un exercițiu utile de deprinde un obicei constructiv, acela de evita risipa de alimente.