Ce mănâncă un cardiolog apreciat: Așa arată pentru medic o alimentație sănătoasă pentru inimă

cardiolog Foto: Di Pietro Health / Dreamstime

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în țările occidentale și în SUA. De aceea, toate ghidurile de sănătate ne spun că trebuie să avem o alimentație sănătoasă pentru inimă. Dar când sfaturile vin de la medic, parcă prindem mai mult curaj. Vă prezentăm în rândurile de mai jos ce mănâncă un cardiolog și ce tip de alimentație recomandă, pentru o viață sănătoasă și îndelungată.

Potrivit Asociației Medicale Americane, unul din trei decese cauzate de boli de inimă poate fi prevenit prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în materie de alimentație și stil de viață. În plus, 80% din atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, scrie Parade.

Acestea sunt informații pe carele-am tot auzit. Dar cum arată, cu adevărat, o dietă sănătoasă pentru inimă?

Nu, nu este vorba doar de fulgi de ovăz și salate. Deși, cu siguranță, acestea sunt alimente sănătoase pentru inimă, nu lipsesc mesele gustoase și delicioase care susțin sănătatea cardiovasculară.

Cardiologul Dr. Tiffany Di Pietro împărtășește cum arată o zi obișnuită de alimentație pentru ea.

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru inimă

Dr. Di Pietro spune că ea urmează dieta mediteraneană. Acest mod de alimentație pune accent pe legume, fructe, cereale integrale, fructe de mare, ulei de măsline, nuci și semințe. De asemenea, reduce la minimum alimentele ultraprocesate bogate în sodiu sau zahăr și carnea roșie.

Există o multitudine de cercetări științifice care arată că respectarea dietei mediteraneene susține sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu, cei care au aderat la dieta mediteraneană au prezentat mai puține evenimente cardiovasculare (cum ar fi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale) decât cei care au urmat dieta de tip occidental sau alte diete.

„Mă concentrez pe legume proaspete, pește și carne de pasăre. Mănânc foarte puțină carne roșie. În timpul săptămânii de lucru, prânzul meu este vegan. Încerc să încurajez pacienții să ia cel puțin o masă vegană pe zi”, spune Dr. Di Pietro.

Includerea meselor vegane în dietă este un alt aspect legat științific de susținerea sănătății inimii. Studiile arată că dietele pe bază de plante reduc mortalitatea din toate cauzele, inclusiv decesele legate de bolile de inimă. S-a demonstrat că dietele vegane îmbunătățesc starea generală de sănătate și scad riscul de boli de inimă.

Ce mănâncă un cardiolog într-o zi obișnuită

Micul dejun

Pentru micul dejun, Dr. Di Pietro spune că mănâncă de obicei iaurt grecesc degresat cu granola sau afine. Iaurtul grecesc are suficiente proteine pentru a fi sățios, în timp ce granola și afinele adaugă fibre la masă. De fapt, afinele sunt cele mai bune fructe de pădure pentru sănătatea inimii, deoarece au o cantitate mare de antioxidanți și sunt asociate cu reducerea riscului de boli de inimă.

Atunci când Dr. Di Pietro nu are poftă de iaurt grecesc, ea spune că va mânca o bucată de pâine prăjită din cereale integrale cu unt de arahide organic și felii de banane. În acest mic dejun, untul de arahide furnizează proteine și grăsimi nesaturate, care au legătură cu susținerea sănătății inimii.

Pâinea prăjită din cereale integrale și banana sunt bogate în fibre, un alt nutrient care susține în mare măsură sănătatea cardiovasculară. Bananele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, care ajută la reducerea efectului sodiului asupra tensiunii arteriale.

„Ambele opțiuni [de mic dejun] mă alimentează cu proteine și carbohidrați complecși pentru a-mi începe ziua și au foarte puțin colesterol „rău” sau grăsimi trans, ceea ce ajută la protejarea inimii mele”, spune Dr. Di Pietro.

Prânzul

„Prânzul meu este aproape întotdeauna vegan și este în general o salată plină cu produse precum fructe și legume”, spune Dr. Di Pietro. Ea explică faptul că veganismul este legat de scăderea colesterolului și a inflamațiilor, motiv pentru care este un mod de a mânca atât de sănătos pentru inimă. „Încerc să promovez pacienților mei o dietă sănătoasă, care poate fi menținută. În ceea ce mă privește, îmi plac proteinele animale slabe, așa că o masă vegană pe zi este ceva în legătură cu care pot fi consecventă și în legătură cu care mă pot simți bine”, spune ea.

Acest lucru arată că nu trebuie să mâncați vegan tot timpul pentru a beneficia de sănătatea inimii. Chiar și o masă vegană pe zi sau câteva pe săptămână pot susține sănătatea inimii.

Gustare

Dacă i se face foame între prânz și cină, dr. Di Pietro spune că gustă un fruct, cum ar fi o banană sau un măr. Este o formă bogată în fibre de a satisface pofta de dulce. Cercetările științifice arată că un consum regulat de fructe ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că fructele nu sunt doar bogate în fibre, ci și bogate în antioxidanți, care ajută la prevenirea sau reducerea inflamației cronice.

Cina

Ca pentru majoritatea oamenilor, Dr. Di Pietro spune că ceea ce mănâncă ea la cină variază. Nu are mese care să se repete ciclic. „Pentru că mănânc cu soțul meu și cu fiul meu în vârstă de 10 ani, tindem să ne concentrăm pe cine sănătoase de care să ne bucurăm cu toții. Sunt norocoasă că fiului meu îi place peștele, așa că avem tendința de a mânca fie pește, fie o masă preparată cu carne tocată de curcan sau pui și un fel de legume”, spune ea.

Ea spune că mesele sale conțin adesea o mulțime de ierburi și condimente, care susțin sănătatea inimii deoarece sunt bogate în antioxidanți și o modalitate de a ne baza mai puțin pe sare ca modalitate de a aroma alimentele. Un fel de mâncare pe care întreaga ei familie îl adoră și care este plin de condimente este tagine-ul marocan.

„Când mâncăm în oraș, eu și soțul meu împărțim aproape întotdeauna o masă. De obicei luăm o salată pe care le împărțim amândoi”, spune Dr. Di Pietro, adăugând că peștele-spadă este unul dintre preferatele lor. „Încercăm să ne concentrăm pe proteine la cină și puțin sau deloc carbohidrați pentru a menține greutatea suplimentară, ceea ce ne menține inimile sănătoase”, spune ea.

Limitează dulciurile

La fel ca toți ceilalți, uneori Dr. Di Pietro vrea ceva dulce după cină. „Încerc să-mi limitez desertul la o seară pe săptămână și, în general, am doar câteva mușcături”, mai spune ea.

Dr. Di Pietro spune că este important să urmați un plan alimentar care este durabil pentru dumneavoastră. Este unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneană este atât de populară. Nu este deloc restrictiv. „Dietele foarte restrictive, în general, nu funcționează și devin obositoare după un timp. Urmând un plan de dietă sănătos pentru inimă pe care îl puteți implementa în viața de zi cu zi este esențial”, mai spune dr. Di Pietro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *