Autoritățile din Franța sunt în alertă! Cinci persoane au ajuns la terapie intensivă, suspectate de botulism, după ce au mâncat conserve artizanale de pesto cu usturoi sălbatic

Foto caracter ilustrativ / Sursa: Pickpik Foto caracter ilustrativ / Sursa: Pickpik

O anchetă a fost deschisă în urma internării la terapie intensivă, la Tours, a cinci persoane care au mâncat conserve de pesto cu usturoi sălbatic, iar autorităţile suspectează că aceste borcane se află la origine şi încearcă să ia urma a aproximativ 600 de borcane vândute, relatează AFP, transmite News.ro.

Prefectul din Indre-et-Loire Patrice Latron a anunţat, într-o conferinţă de presă la Centrul Spitaliocesc Regional Universitar (CHRU) din Tours, că „două cupluri s-au prezentat la urgenţe sâmbătă”, urmate de o a cincea persoană, duminică, după ce au participat la o „masă aniversară”.

Pacienţii, toţi majori, „se află în prezent la reanimare, sunt conştienţi, intubaţi, ventilaţi” la CHRU din Tours, a precizat Latron.

Prefect: „Contaminarea poate fi mortală”

El nu a făcut nicio altă precizare cu privire la starea sănătăţii şi identiatea pacienţilor.

„Pe baza unor indicii convergente”, autorităţile sanitare suspectează cazuri de botulism legate de ingerarea „unui produs care se numeşte «Ô p’tits Oignons», care este un pesto cu usturoi sălbatic produs în Touraine”, potrivit prefectului.

Acest produs este „puternic suspectat că se află la originea acestei contaminări”, care poate fi mortală, a subliniat el.

Prioritatea este „validarea ştiinţifică a ipotezei botulismului, iar apoi asigurarea celui mai bun tratament posibil” şi „prevenţia în vederea evitării ca alte persoane să consume produsul” suspectat.

Autoritățile caută 600 de borcane

În total, „căutăm 600 de borcane” în întreaga Franţă, a estimat prefectul.

Ele au fost vândute la patru târguri, de la sfârşitul lui martie şi până la începutul lui septembrie, în Indre-et-Loire.

„Perioada de incubare a acestei toxine este cuprinsă între patru ore şi opt zile”, a declarat el, vrând să „dea asigurări persoanelor care au consumat acest produs în urmă cu mai multe săptămâni” şi îndemnându-i pe cei care au cumpărat conservele „să le arunce, să le distrugă”.

Punctele de vânzare se află în aceeaşi regiune, însă alerta a fost dată „imediat la nivel naţional, prin ministerele Sănătăţii şi Agriculturii”, a anunţat în aceeaşi conferinţă de presă directorul Sănătăţii Publice de la Agenţia Regională de Sănătate (ARS) din Centre-Val de Loire, Jean-Christophe Comboroure.

O anchetă alimentară și una judiciară au fost deschise

O echipă de anchetatori „este pe cale să caute toţi clienţii şi să-i contacteze”, a anunţat directoarea departamentală însărcinată cu protecţia populaţiei (DDPP) din Indre-et-Loire, Carine Bar.

Potrivit lui Latron, o „anchetă alimetară” a fost „diligentată imediat” între ARS din Centre-Val de Loire şi servicile DDPP.

Ea este dublată de o anchetă judiciară, a confirmat el.

Această „anchetă penală”, încredinţată Direcţiei Interdepartamentale a Poliţiei Naţionale şi DDPP, reţine „pentru moment” infracţiunea de „vătămare din culpă de către o persoană juridică, urmată de o incapacitate mai mare de trei luni”, a declarat AFP procuroarea Republicii din Tours, Catherine Sorita-Minard.

Nicio reţinere nu a fost efectuată, precizează ea şi adaugă că „analizele continuă” în vederea confirmării sau infirmării suspiciunilor de botulism.

Rezultatele analizelor, realizate de Centrul Naţional de Referinţă al Institutlui Pasteur, ”vor fi disponibile în aproximativ 24 de ore”, a anunţat la RTL directorul medical al Institutului, Pierre Buffet.

Producătorului „îi pare sincer rău”

Producătorul conservelor vizate a declarat pe Facebook că „îi pare sincer rău” pentru această situaţie.

Botulismul este o afecţiune neurologică rară şi gravă – mortală în 5-10% din cazuri -, provocată de o toxină foarte puternică produsă de către o bacterie care se dezvoltă în alimente prost conservate, din cauza unei sterilizări insuficiente.

Ea cauzează probleme oculare (vedere dublă), o incapacitate de a înghiţi şi, în formele avansate, o paralizie a muşcilor, inclusiv respiratori, care poate conduce la deces.

În septembrie 2023, 16 clienţi – inclusiv o femeie care a decedat – au fost identificaţi drept ”cazuri suspecte de botulism” după ce au mâncat sardine la conservă de fabricaţie artizanală într-un restaurant turistic în centrul Bordeaux.

În Franţa, botulismul este rar, iar incidenţa medie s-a stabilizat începând din 1980 la 20-30 de focare pe an, fiecare implicând cel mai adesea unul până la trei bolnavi.

Sursa foto: Pickpik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *