Semnal de alarmă! Fermierii francezi estimează că recolta de grâu din acest an este la minimul ultimilor 40 de ani

productie, grau, cereale, recolta

Recolta de grâu moale a Franţei din acest an este preconizată să coboare la cea mai mică valoare din ultimii 40 de ani, iar Asociaţia Generală a Cultivatorilor de Grâu şi alte Cereale (AGPB) avertizează că randamentele la hectar au fost afectate în mod „structural”, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

Preşedintele AGPB, Eric Thirouin, a avertizat joi că producţia de grâu moale din acest an se va situa la 25,98 milioane de tone, un declin de 26% faţă de situaţia de anul trecut. De asemenea, randamentul culturilor de grâu a scăzut cu 17%, până la 6,2 tone la hectar, continuând un trend descrescător care a început în 2015.

„Acest trend ne sugerează nouă fermierilor o cădere mult mai gravă şi mai structurală decât am înregistrat în ultimii ani şi care înseamnă distrugerea reală a agriculturii franceze. Acesta este primul meu semnal de alarmă”, a spus Eric Thirouin. Potrivit acestuia, veniturile fermierilor vor fi cu trei miliarde euro mai mici comparativ cu situaţia de anul trecut, în condiţiile în care prăbuşirea recoltei coincide cu creşterea facturilor la energie şi salarii.

bani europeni, AFIR, utilaje agricole, fermieri
foto: pexels.com/@Jannis Knorr

„Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricţii şi interdicţii”

Exporturile de cereale ale celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană sunt prognozate să coboare la cel mai redus nivel de după 2001-2002. Ploile fără încetare, lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat răspândirea bolilor, au redus randamentele şi au afectat calitatea culturilor în majoritatea regiunilor agricole din Franţa.

La începutul acestui an, fermierii europeni au organizat demonstraţii de amploare în care au criticat creşterea costurilor, importurile ieftine şi reglementările stricte din UE precum cele incluse în Pactul Verde. Exporturile sunt limitate şi de competiţia venită din Rusia şi Ucraina, a spus Thirouin.

„Avem din ce în ce mai multe reglementări, restricţii şi interdicţii care au căzut asupra noastră, a fermierilor, fără încetare timp de peste 20 de ani şi care, pe cale de consecinţă, ne-au afectat mijloacele de producţie”, a spus Thirouin.

Organizaţiile fermierilor poartă discuţii cu guvernul şi solicită un sprijin financiar de urgenţă pentru a ajuta la relaxarea restricţiilor, a mai spus Thirouin. Însă aceste negocieri sunt îngreunate de criza politică în derulare în Franţa.

Întrebat dacă fermierii sunt gata să iasă din nou pe stradă, Thirouin a avertizat: “atunci când eşti gata să arunci prosopul, eşti gata pentru orice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *