Adevărul despre înghețata fără zahăr: conține grăsimi, alcooli de zahăr și destule calorii/Citiți cu atenție eticheta de pe ambalajul înghețatei fără zahăr și mâncați-o cu moderație, pentru a evita balonarea, diareea și… îngrășarea

inghetata zahar Sursa foto: Pexels

Simțiți că nu puteți trăi fără înghețată? Indiferent că sunteți diabetic, că încercați să vă controlați pofta de zahăr, urmați o dietă sau pur și simplu doriți doar să evitați zahărul, o înghețată fără zahăr este mereu o opțiune bună de luat în considerare. Există o mulțime de sortimente disponibile pe piață și dacă ați crezut că au gust de gheață fără aromă, mai gândiți-vă! Înghețata fără zahăr poate avea un gust la fel de dulce ca și cea obișnuite. Dar când vine vorba despre cât de sănătos este produsul, asta este o altă discuție.

Potrivit timesofindia.indiatimes.com, înghețata fără zahăr nu este chiar atât de sănătoasă pe cât suntem tentați să credem.

Este înghețata fără zahăr o alternativă mai sănătoasă?

Înghețata poate fi un desert binevenit în orice anotimp, nu doar vara. Pentru cei care iubesc înghețata, vremea de afară nu contează. Dar unele persoane adoră înghețata, în ciuda faptului că țin dietă. Nimeni nu vrea să renunțe la desertul preferat, așa că înghețata fără zahăr poate părea soluția perfectă pentru poftele din timpul unei diete.

Însă înghețata fără zahăr, doar pentru că e un produs pe care scrie „fără zahăr” nu înseamnă că este, automat, mai sănătos. Trebuie să citiți întotdeauna cu atenție eticheta nutrițională înainte de a cumpăra și cnsuma o înghețată fără zahăr.

Adevărul despre caloriile din înghețata fără zahăr

Această înghețată, aparent sănătoasă, este departe de a fi așa. Nu este întotdeauna fără calorii. O lingură din această înghețată are cu 25% mai puține calorii decât un sortiment normal, ceea ce pare o cantitate bună. Dar atunci când oamenii mănâncă alimente care sunt etichetate ca fiind fără zahăr, ajung să mănânce o cantitate mai mare decât atunci când ar consuma alimente normale.

Așadar, când te răsfeți cu două linguri de înghețată fără zahăr, ajungi să mănânci, uneori, chiar și 200 de calorii, adică peste 130 de calorii, cat conține o lingură de înghețată cu zahăr.

Poate avea un conținut ridicat de grăsimi

Iată ceva ce, probabil, nu observăm pe etichetă. Deși înghețata este, în general, un desert cu multe calorii, variantele care au un conținut scăzut de zahăr, sau chiar cele fără zahăr, pot conține, uneori, multe grăsimi saturate. Prin urmare, dacă mâncă înghețată fără zahăr în cantități exagerate, ea poate duce la creșterea în greutate, la creșterea nivelului de colesterol și la creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Înlocuitorii de zahăr sunt alcooli de zahăr

Gustul dulce al înghețatei fără zahăr este dat de alcoolii de zahăr. Aceștia sunt folosiți în majoritatea alimentelor care sunt etichetate ca fără zahăr, cum ar fi înghețata, guma și dulceața. Alcoolul de zahăr conține o cantitate suficientă de carbohidrați, ceea ce poate fi periculos pentru diabetici. Prin urmare, chiar și consumul de alimente fără zahăr poate crește nivelul de glucoză din sânge, în cazul diabeticilor.

Mai mult, când sunt consumați în exces, alcoolii de zahăr pot provoca balonare și diaree. Deși mulți alcooli de zahăr se găsesc, în mod natural, în fructe, aceștia nu sunt cu adevărat dulci, așa că producătorii adaugă cantități mai mari din ei, pentru a face ca înghețata să aibă un gust dulce. De asemenea, alcoolul de zahăr poate favoriza obezitatea.

Cei mai comuni alcooli de zahăr includ:

  • Sorbitol
  • Maltitol
  • Eritritol
  • Xilitol
  • Mannitol

Ce pericole poate ascunde înghețata fără zahăr

Unele sortimente de înghețată fără zahăr pot include și îndulcitori artificiali, în cantități mici, care au adăugați pentru a vă crește aportul de energie. Din păcate, ei fac dificilă gestionarea greutății și cresc riscul de îngrășare dacă nu este consumat cu moderație.

De asemenea, multe sortimente de înghețate fără zahăr au un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot crește LDL (colesterolul rău) și, implicit, pot crește riscul de boli cardiovasculare.

Așadar, consumul de înghețată fără zahăr nu este soluția ideală pentru a vă potoli pofta de înghețată. Mai ales dacă v-ați propus să mâncați o cantitate mai mare. Moderația este ideală în tot ceea ce vizează alimentația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *