Adăugarea unor niveluri scăzute de fluor în apa potabilă a fost considerată mult timp una dintre cele mai mari realizări ale secolului trecut în domeniul sănătăţii publice. Acum, un raport recent publicat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite susţine că fluorul din apa potabilă la o cantitate de două ori mai mare decât limita recomandată este asociată cu un IQ mai scăzut la copii, transmite News.ro.
Guvernul Statelor Unite a publicat săptămâna trecută, miercuri, un raport care leagă nivelurile ridicate de fluor din apa potabilă de un IQ mai scăzut la copii. Raportul, bazat pe o analiză a cercetărilor publicate anterior, marchează prima dată când o agenţie federală americană a stabilit – „cu o încredere moderată” – că există o legătură între nivelurile ridicate de expunere la fluor şi un IQ mai scăzut la copii.
Raportul guvernamental al SUA a concluzionat că fluorura prezentă în apa potabilă la un nivel de două ori mai mare decât limita recomandată are legătură cu scăderea IQ-ului la copii.
Deşi raportul nu a fost conceput pentru a evalua doar efectele fluorului din apa potabilă asupra sănătăţii, este o recunoaştere izbitoare a unui potenţial risc neurologic generat de nivelurile ridicate de fluorură.
„Cred că acest raport este cheie pentru înţelegerea acestui risc”, a declarat Ashley Malin, o cercetătoare de la Universitatea din Florida care a studiat efectul unor niveluri mai ridicate de fluor asupra copiilor la femeile însărcinate. Ea l-a numit cel mai riguros raport de acest gen.
Mult-aşteptatul raport provine de la Programul Naţional de Toxicologie, parte a Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane.
Acesta rezumă o revizuire a studiilor, efectuate în Canada, China, India, Iran, Pakistan şi Mexic, care concluzionează că apa potabilă care conţine mai mult de 1,5 miligrame de fluor pe litru este asociată în mod constant cu un IQ mai scăzut la copii. Raportul nu a încercat să cuantifice exact câte puncte de IQ ar putea fi pierdute la diferite niveluri de expunere la fluor, dar unele dintre studiile analizate în raport au sugerat că IQ-ul era cu 2 până la 5 puncte mai mic la copiii care au avut expuneri mai mari, potrivit The Independent.
Începând din 2015, oficialii federali din Statele Unite din domeniul sănătăţii au recomandat un nivel de fluorizare de 0,7 miligrame pe litru de apă, iar timp de cinci decenii înainte intervalul superior recomandat a fost de 1,2.
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o limită sigură pentru fluorurile din apa potabilă de 1,5.
Raportul a declarat că aproximativ 0,6% din populaţia Statelor Unite – aproximativ 1,9 milioane de americani – beneficiază de sisteme de apă cu niveluri de fluoruri naturale de 1,5 miligrame sau mai mari. „Constatările din acest raport ridică întrebări cu privire la modul în care aceşti oameni pot fi protejaţi”, a precizat Malin.
Cercetătorii şi-au pus întrebări cu privire la impactul asupra fetuşilor în curs de dezvoltare şi asupra copiilor foarte mici care ar putea ingera fluorul din apa în care era pregătit laptele praf pentru bebeluşi.
Studiile pe animale au arătat că fluorul ar putea avea un impact asupra funcţiei celulelor neurochimice din regiunile creierului responsabile pentru învăţare, memorie, funcţii executive şi comportament.
În 2006, Consiliul Naţional de Cercetare, o organizaţie privată non-profit din Washington, D.C., a declarat că dovezile limitate din China indicau efecte neurologice la persoanele expuse la niveluri ridicate de fluorură. Acesta a solicitat mai multe cercetări privind efectul fluorului asupra inteligenţei.
Malin a recomandat ca femeile însărcinate să-şi reducă aportul de fluor, nu numai din apă, ci şi din anumite tipuri de ceai. De asemenea, cercetătorul susţine discuţiile la nivel politic cu privire la posibilitatea de a solicita conţinutul de fluor pe etichetele băuturilor.