Revenirea din vacanță, fie și dacă a fost doar la doi pași distanță, presupune o readaptare la ritmul cotidian. O soluție de trecere, când vine vorba de alimentație: mâncare fără gătit, meniuri pentru care nu trebuie să gătim nimic.
Micul dejun e relativ simplu, iar pentru mesele principale, posibilitățile generale sunt multe, în funcție de mese și necesități:
-salate simple din legume crude sau din rădăcinoase, cu brânzeturi sau alte preparate din carne sau pește
-măsline, fasole și năut din conserve, pe care le putem condimenta rapid
-creme și preparate de pus pe pâine, dintre care salată de icre, sos humus și sos guacamole de avocado, sos tzatziki, pesto de busuioc sau pastă de sardine cu puțin unt – asta, în afară de clasicele zacuscă, pate de ficat, salată de vinete
-legume din conserve: ardei, castraveți, anghinare, fasole verde
–charcuterie et crudité, în stil franțuzesc: prune uscate și bacon, caise uscate și șuncă de pui, pepene galben cu prosciutto crudo italian, pepene roșu cu feta grecească, roșii cu mozzarella sau telemea, brie și pere, gorgonzola și struguri, smochine și brânză gouda etc
Dincolo de sugestiile generale mai mult sau mai puțin cunoscute, iată mai jos mai multe rețete fără foc. Mai exac, trei propuneri de meniu din trei feluri fiecare: câte o supă și un preparat tip sandviș dar reelaborat, creativ, pentru prânz, și câte o salată ca fel unic pentru seară. Sunt meniuri inspiraționale cu rețete fără foc, fără cantități fixe, se combină ingredientele după bunul plac și bazat pe experiență. La sentiment, cum ar spune italienii.
Meniul 1 cu rețete fără foc
Supă stil gazpacho spaniol din: roșii bine coapte, piersici și ardei iute, sare și un strop de suc de lămâie; se servește foarte rece, cu cuburi de gheață
Lipie împăturită sau rulată, în care punem: humus sau sos guacamole sau chiar salată de vinete, roșii cherry tăiate în patru, cuburi de feta și rucola
Salată din: roșii, ardei, porumb și ton din conservă și mozzarella, pe un pat de salată verde, un mix la alegere
Meniul 2 cu fără foc
Supă rece de castraveți, cu iaurt, mărar sau mentă, sare, piper; se face adăugând toate ingredientele în blender sau cu un mixer vertical
Baghetă umplută – din care scoatem miezul și o umplem cu un amestec de: brânză de vaci sau Philadephia, ton din conservă bine scurs, castraveți murați tăiați cuburi și scurși bine, ceapă verde tăiată foarte fin, piper; se taie bagheta în felii de 2cm grosime și se așează pe un platou
Salată din: mix de salată verde, roșii cherry tăiate pe jumătate, prosciutto crudo italian felii rupte cu mâna, câteva felii subțiri de parmezan, sare, piper, ulei, oțet balsamic
Meniul 3 cu fără foc
Supă-cremă de ciuperci din conservă, cu puțină brânză rasă și ceapă roșie deasupra, ulei și piper
Cuburi de sandviș făcut din câte două felii de pâine feliată umplute, la alegere: maioneză cu șuncă de Praga și anghinare din conservă, sau iaurt grecesc, felii de castravete și somon afumat – se pregătesc mai multe felii cu umpluturi la alegere și se taie în 4, pentru comoditate dar și pentru un plus de estetică, se înfige în fiecare câte o scobitoare
Salată din: roșii, cuburi de avocado stropit cu lămâie, năut și ton din conserve, ceapă rosie tăiată fin