Alimente care pot salva fumătorii de boli pulmonare/Roșiile și merele, în fruntea listei, pentru proprietatea lor de a proteja plămânii

alimente bune pentru plamani Sursa foto: Pexels

Fumătorii inhalează tutun amestecat cu particule de aerosoli și nicotină. Acest amestec își face drum adânc în plămâni, unde aceste componente dăunătoare sunt absorbite în fluxul sanguin. Din păcate, în ciuda gradului de conștientizare crescut cu privire la efectele secundare, potențial letale, nu a existat o scădere a numărului de persoane care fumează. Dar, potrivit timesofindia.indiatimes.com, există o seria de alimente care pot salva fumătorii. Dacă le consumă frecvent,  aceștia ar putea fi mai feriți de bolile pulmonare.

Tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, în întreaga lume, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății. Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de boli și decese, la nivel mondial, care pot fi prevenite. De asemenea, fumatul poate provoca ulcer, osteoporoză, accident vascular cerebral și emfizem pulmonar.

Fumatul nu este o alegere înțeleaptă, dar mulți oameni încep să fumeze când sunt prea tineri pentru a înțelege consecințele sau în perioadele de mare stres emoțional. Obiceiul de a fuma nu este dăunător doar pentru fumător în sine, dar se știe că fumatul pasiv este la fel de dăunător și pentru un nefumător.

Alimente care ți-ar putea proteja plămânii de efectele nocive ale fumatului

Deși fumatul nu este, în mod sigur, cea mai sănătoasă opțiune, dacă nu ești pregătit să renunți la acest obicei nociv, poți face tot posibilul pentru a reduce daunele  pe care le aduce corpului tău, adăugând în meniul zilnic alimente benefice pentru plămânii fumătorilor. De asemenea, specialiștii susțin că acestea sunt eficiente și pentru persoanele care s-au lăsat, deja, de fumat, deoarece doar renunțarea la acest obicei nociv nu este suficientă pentru a inversa afectarea plămânilor, care s-a întâmplat deja.

Roșiile și merele

Un studiu care s-a întins pe un deceniu și a fost efectuat pe 650 de adulți europeni sugerează că dietele bogate în roșii și fructe, în special mere, ar putea accelera vindecarea plămânilor afectați de fum. Studiul a constatat că persoanele care au mâncat, în medie, mai mult de două roșii sau mai mult de trei porții de fructe proaspete pe zi, în special mere, au avut o scădere mai lentă a funcției pulmonare, comparativ cu cei care au mâncat mai puțin de o roșie sau mai puțin de o porție de fructe, pe zi.

O altă cercetare, publicată online în jurnalul Thorax, a constatat că persoanele care consumau cinci sau mai multe porții de fructe și legume, în fiecare zi, aveau riscul de a dezvolta boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) redus cu 40%.

Mai mult, cercetătorii susțin că de fiecare dată când a fost consumată o porție suplimentară de fructe sau legume, aceasta a dus la un risc mai mic de BPOC, la foștii fumători, și la un risc cu 8% mai mic la fumătorii actuali.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are o concentrație mare de catechine și este aproximativ la fel de eficient ca și roșiile și merele în privința încetinirii scăderii capacității pulmonare, care vine odată cu vârsta și care este exacerbată de fumat. Catechinele sunt compuși care pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la creșterea pierderii în greutate și la protejarea creierului de boli. Catechinele din ceaiul verde se pot descompune și pot slăbi depozitele de mucus din plămâni. Ceaiul verde este, de asemenea, bogat în proprietăți antimicrobiene, care ajută la îmbunătățirea sănătății plămânilor.

Turmericul

Turmericul are proprietăți antiinflamatorii puternice, ceea ce îl face eficient în atenuarea daunelor pe care fumatul le provoacă plămânilor. Curcumina, o substanță care este prezentă în turmeric, îi conferă proprietățile puternic antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene, care protejează plămânii de daunele induse de nicotină.

Fumul poate provoca inflamații și obstrucții ale căilor respiratorii. Curcumina protejează organismul de dezvoltarea unor astfel de boli inflamatorii ale plămânilor, cum ar fi BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică). Curcumina protejează plămânul de agenții cancerigeni, prezenți în fumul de țigară, și previne dezvoltarea cancerului pulmonar. Curcumina din turmeric protejează și alte organe de toxicitatea indusă de fumat. De asemenea, previne daunele ADN-ului cauzate de nicotină.

Ghimbirul

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii care ajută la eliminarea toxinelor din tractul respirator. Conține multe vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu, beta-caroten și zinc. Anumite extracte de ghimbir sunt, de asemenea, recunoscute pentru capacitatea lor de a distruge celulele canceroase pulmonare. Poți adăuga ghimbir în multe feluri de mâncare sau îl poți consuma sub formă de ceai.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *