Un studiu recent realizat de Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland a ridicat semne de întrebare cu privire la popularul îndulcitor fără calorii eritritol, sugerând că acesta poate crește riscul formării cheagurilor de sânge și al apariției bolilor de inimă, transmite publicația Well+Good.
Eritritolul, un alcool din zahăr utilizat în mod obișnuit în alimentele și băuturile hipocalorice, este recunoscut ca fiind sigur de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA. Studiul, publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, a implicat doar 20 de participanți. Cei care au consumat apă îndulcită cu eritritol au prezentat o coagulare sanguină crescută în comparație cu cei care au băut apă îndulcită cu zahăr.
Dr. Nikki Bart, cardiolog, avertizează că, deși dimensiunea eșantionului studiului este mică, acesta se aliniază cu cercetările anterioare care leagă eritritolul de evenimente cardiovasculare.
Dr. Bart subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste constatări, mai ales că studiul a implicat consumul unor cantități mari de eritritol dintr-o dată, mai mult decât se găsește în mod obișnuit în consumul zilnic.
Pentru persoanele care își monitorizează glicemia, în special cele cu diabet, hipertensiune arterială sau boli de inimă, Dr. Bart sugerează limitarea eritritolului și a altor îndulcitori artificiali. Acești înlocuitori au fost asociați cu obezitatea, diabetul și inflamația, ceea ce face ca alimentele integrale precum fructele și legumele să fie o alternativă mai sănătoasă.
Pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, Dr. Bart recomandă menținerea unei greutăți sănătoase, o viață activă, hidratarea și gestionarea hipertensiunii arteriale.
Sursa foto: Vvoevale | Dreamstime.com