Iată ce spun nutriționiștii despre alegerea de a mânca iaurt și/sau fructe la cină

iaurt si fructe Sursa foto: Pexels

A mânca doar o bucată de fruct, un iaurt sau ambele, împreună, la cină, este o practică pe care mulți oameni o adoptă atunci când încearcă să slăbească. Este acesta un obicei sănătos? Potrivit lavanguardia.com, trebuie găsit un echilibru alimentar.

În ceea ce privește alimentația, există multe îndoieli, iar aceasta, în special, se numără printre cele mai frecvente.

Echilibrul alimentar este cheia

Consumul de fructe la cină nu este o problemă, în sine, dar a le avea ca singur conținut în farfurie nu este atât de indicat. Nutriționista Júlia Farré, de la Centrul Júlia Farré, din Barcelona, ​​subliniază că „dacă mâncăm doar fructe, înlocuim alte alimente importante care ar trebui consumate, precum ouăle, peștele sau legumele”. Prin urmare, este necesar să se evalueze modelul alimentar general și să se aibă în vedere faptul că echilibrul este cheia.

Este sănătos să ai doar fructe sau iaurt la cină?

Júlia Farré recomandă ca cina să includă toți nutrienții și să avem doar fructe și/sau iaurt în acele zile în care nu ne este foame, nu ne simțim bine sau poftă de o gustare mai ușoară, din cauza temperaturilor ridicate, care ne pot reduce pofta de mâncare. „Dar nu l-aș transforma într-un obicei și nu aș spune că este o practică sănătoasă”, insistă ea.

O cină doar cu iaurt sau fructe te va lipsi de mulți nutrienți

Nutriționistul Aitor Sánchez, în rubrica sa de nutriție din La Vanguardia, adaugă că „o cină constând exclusiv din iaurt sau fructe te va lipsi de diferiți nutrienți, dar acest lucru nu înseamnă că e grav și nici nu reprezintă o greșeală. De fapt, în cultura noastră, micul dejun și gustările nu sunt, de obicei, complete și includ, adesea, doar câteva grupuri de alimente. Este imposibil și inutil ca toate aporturile de hrană să fie complete.”

Având în vedere obiceiurile spaniolilor, „prânzul și cina sunt momente importante, deoarece, culinar, aceste mese sunt, de obicei, ca niște vitrine în care există mai multe posibilități de a alege și poți include legume și surse de proteine. Nu este obligatoriu, dar nu este ceva obișnuit ca oamenii să mănânce alimente bogate în proteine ​​sau salată la micul dejun, nu?”, mai spune Sanchez.

Nu exclude legumele și proteinele!

Acesta este motivul pentru care „este important să ne asigurăm că acea cantitate de legume și proteine ​​pe care o omitem este inclusă sau distribuită în alte mese pe parcursul zilei”. Acest lucru se poate face „prin includerea mai multor proteine ​, de exemplu ouă omletă la micul dejun; sau în cazul legumelor, gustări între mese, precum roșii cherry, morcovi…”, recomandă Aitor Sánchez.

Dar pentru a determina dacă a mânca la cină doar fructe sau iaurt este un obicei sănătos, nutriționistul subliniază că „va trebui să ne întrebăm ce făceam înainte sau ce masă înlocuiești cu fructele sau iaurtul”.

 

„Dacă avem la cină o banană în loc de crochete cu cartofi prăjiți, cu siguranță va fi mai sănătos. Cu toate acestea, dacă sărim peste mesele complete pentru a include doar un iaurt, pentru că ne așteptăm să slăbim, s-ar putea să nu fie cea mai bună strategie” – Aitor Sánchez, nutriționist

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *