Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, la final de mandat: ”Sunt recunoscător fermierilor că în aceste vremuri grele au muncit să nu ne lipsească hrana de pe masă”

Janusz Wojciechowski, Comisia Europeana, fermieri foto: Comisia Europeana

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a declarat sâmbătă, 27 iulie, că este mândru de realizările sale în timpul mandatului său de cinci ani ( 2019 – 2014 ), informează publicația irlandeză agriland.ie. 

Făcând o evaluare a activității sale, comisarul Wojciechowski – originar din Polonia – a amintit că mandatul său a fost „dominat de crize”: pandemia de Covid-19, invazia militară rusă în Ucrainei și un val de proteste ale fermierilor, ca răspuns la presiunea asupra veniturilor și a costurilor vertiginoase ale inputurilor.

Comisarul a afirmat că nu a lăsat fără răspunsuri aceste provocări majore.

Cu privire la pandemie, el a explicat: „În acele momente dificile, Comisia Europeană a luat multe decizii și a intervenit pentru a sprijini fermierii și sectorul alimentar să depășească în mod eficient criza sanitară, de exemplu, prin deschiderea ”Coridoarelor verzi” pentru mărfurile agricole, prin facilitarea trecerii frontierei de către lucrătorii din agricultură, prin măsuri de sprijin pentru a permite transferul flexibil al fondurilor agricole în scopuri legate de criză.”

Comisarul, încă în funcție până în luna octombrie, a apărat, de asemenea, deciziile Comisiei Europene privind sprijinirea fermierilor la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina ( 24 februarie 2024, n.m. ) și în timpul războiului care a urmat de atunci, atât prin măsuri directe, cât și prin protejarea acestora de importurile cu costuri mai mici din Ucraina, în special pe fermierii din țările vecine.

Alte „realizări cheie” pe care comisarul le-a citat au inclus: o „creștere” a bugetului actualei Politici Agricole Comune (PAC) care a fost adoptată în 2020; reforma PAC în sine ( care permite statelor membre să își dezvolte propriile planuri strategice); simplificarea PAC, din acest an, ca răspuns la protestele fermierilor.

„Sunt mândru de aceste realizări, dar sunt și recunoscător pentru cooperarea pe care am primit-o în perioada în care am fost în funcție, fără de care aceste realizări nu ar fi fost posibile.

„Cel mai important lucru acum este să le mulțumesc fermierilor din Uniunea Europeană. În timpul mandatului meu, am avut norocul să mă întâlnesc cu fermieri din toate statele membre și din toate categoriile sociale. Am făcut o prioritate din a vizita agricultorii, în timpul misiunilor mele în țările UE”, a precizat comisarul Wojciechowski.

El a adăugat: „Aceste întâlniri au fost întotdeauna importante și lămuritoare, chiar și atunci când – de fapt, mai ales atunci când – în timpul discuțiilor cu ei am întâmpinat puncte de vedere critice sau dezacorduri. Într-adevăr, sunt recunoscător pentru protestele fermierilor, în special cele din 2023-24, care au avut un impact semnificativ asupra multor decizi în politica agricolă”.

Mai ales, în aceste vremuri grele, sunt recunoscător că nu a lipsit hrana nicăieri în Europa. Pentru aceasta, fermierii și toți lucrătorii din sectorul alimentar merită mari mulțumiri”, a comentat comisarul.

Mandatul actualei Comisiei Europene se va încheia în luna octombrie a acestui an și, în timp ce președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost reconfirmată, recent, la conducerea comisiei, pentru încă cinci ani, mulți, dacă nu majoritatea, dintre comisari nu vor mai face parte din următoarea formulă a executivul european. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *