În cea mai mare piață de pește din America la ora 3.00 activitatea e intensă – reportaj NYT în Fulton Fish Market

fulton Sursa foto: Fulton Fish Market

Piața de pește Fulton, un punct emblematic al peisajului culinar al orașului New York, își desfășoară activitatea în Hunts Point, Bronx, după ce s-a mutat din locația sa originală de lângă podul Brooklyn, în 2005, transmite publicația The New York Times (NYT). Această piață angro, cu o suprafață de aproape 28.000 de metri pătrați, plină de activitate până la ora 3.00 dimineața, furnizează 45% din fructele de mare din oraș.

Joe Gurrera, personaj-cheie al pieței și proprietar al magazinelor alimentare Citarella, se aprovizionează aici cu fructe de mare pentru magazinele sale. Piața este o cooperativă cu 22 de membri, dintre care mulți au legături generaționale. Nicole Ackerina, directorul executiv al pieței, menționează că aceasta furnizează fructe de mare proaspete comercianților cu amănuntul și restaurantelor din întregul oraș.

Etajul pieței este o scenă animată de cumpărători, vânzători și varietăți de pește, de la capturile locale, precum homarii din Maine și peștele albastru din Long Island, până la delicatese internaționale, precum creveții sicilieni.

Eric Ripert, coproprietar al Le Bernardin, unul dintre cele mai apreciate restaurante care servesc fructe de mare din New York, își amintește cu drag de farmecul nostalgic al pieței originale. Din punct de vedere istoric, New York a fost un oraș în care se mănâncă pește, o tradiție care datează de la sosirea lui Henry Hudson (navigator și explorator englez) în 1609 și care a continuat prin piețele din secolul al XIX-lea aflate de-a lungul East River.

Istoria vibrantă a pieței a fost relatată de scriitori precum Joseph Mitchell, care a surprins esența acesteia în lucrările sale. Vechea locație a pieței s-a transformat în clădirea Tin Building a chef-ului Jean-Georges Vongerichten, în timp ce piața din Bronx rămâne în principal o piață en-gros, cu planuri pentru restaurante pop-up.

Gurrera, în ciuda dragostei sale de o viață pentru pește, dezvăluie cu umor preferința sa la micul dejun: friptură și ouă după o sesiune de gimnastică.

Piața de pește Fulton continuă să fie o piatră de temelie a peisajului culinar din New York, evoluând și păstrându-și în același timp patrimoniul bogat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Fulton Fish Market

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *