JO 2024: Revolta restaurantelor și a comercianților din Paris față de măsurile de securitate impuse de autorități. Terasele sunt aproape goale

JO 2024, Paris, restaurante, masuri securitate Sursa foto: Le HuffPost/ AFP

Reclamațiile în jurul organizării Jocurilor Olimpice se înmulțesc. Deși ne-am aștepta ca evenimentul să impulsioneze economia pariziană și să atragă lumea, comercianții și restaurantele sunt din ce în ce mai furioși, cu câteva zile înainte de ceremonia de deschidere. Presa citează mai multe federații ale comercianților, operatorilor de restaurante, baruri și cluburi din Paris care deplâng „scăderea fără precedent a activității și frecventării acestor localuri”. Cifrele sunt în scădere din luna iunie, în ciuda previziunilor optimiste. „Mulți din industria HoReCa observă o scădere de 30% a cifrei lor de afaceri față de anii precedenți”, scriu în acest comunicat GHR și Umih, organizații care reprezintă restaurantele și hotelierii, Confederația Comercianților din Franța, Sneg & Co și Culture Nuit.

O consecință a măsurilor speciale de securitate

Vremea nu foarte bună și inflația nu au ajutat sectorul în ultimele săptămâni. La acestea se adaugă „evitarea Parisului de către turiști în această perioadă (…) un context politic dificil și măsurile speciale de securitate cu consecințe dezastruoase asupra economiei afacerilor noastre”, regretă managerii de magazine, care indică și „confuzia și lipsa de informații din partea autorităților publice”.

În Piața Trocadéro, din arondismentul XVI, „ocuparea localurilor a scăzut cu 70%”. „Barierele instalate pe străzile emblematice ale capitalei au un efect de respingere a consumatorilor”, potrivit federațiilor profesionale. Mai multe locuri unde se vor desfășura competiții sunt situate în împrejurimi, cum ar fi Arena Champs de Mars care găzduiește judo și lupte, sau terenul de beach-volley de sub Turnul Eiffel. Restricțiile de securitate din zonă ar fi condus la o scădere a ocupării meselor cu 70%.

Îngrijorați, comercianții solicită „o despăgubire justă și rapidă pentru a compensa neplăcerile și pierderile suferite din cauza organizării Jocurilor Olimpice”, în special pentru întreprinderile mici.

Primăria, la rândul ei, a solicitat ajustări în dispozitivul de securitate prefecturii de poliție. David Belliard, adjunctul primarului Parisului, a cerut prefectului Parisului, Laurent Nuñez, să revizuiască dispunerea barierelor în anumite zone și să permită o mai bună circulație a bicicliștilor și pietonilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Le HuffPost/ AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *