Chefi spanioli cu stele Michelin și restaurantele lor. Albert Adria a deschis o gelaterie de autor în Barcelona

inghetata de autor, Barcelona, Rambla, Albert Adria, foodlife, calatorii culinare Sursa foto: https://www.instagram.com/gelato.collection/?hl=en

Cine este Albert Adrià

Unul dintre cei mai importanți patiseri spanioli, este cel care a pregătit, mai mult de un deceniu, deserturile de la El Bulli, considerat ani de zile cel mai bun restaurant din Spania și din lume. A deschis ulterior o serie de restaurante, dintre care cel mai faimos era Tickets din Barcelona. În prezent lucreză alături de fratele său Ferran în bucătăria altui faimos restaurant catalan Enigma (despre care vom povesti curând), dar are și proiecte în Londra (Cakes and Bubbles) sau New York (Mercado Little Spain).

Gelato Collection Barcelona

Cu un interior care seamănă mai degrabă cu un magazin de bijuterii, prima gelaterie a lui Albert Adrià în Barcelona s-a deschis la începutul lunii iulie pe La Rambla. Despre acest proiect, chef-ul de la Enigma spune că este cel mai popular dintre toate pe care le-a creat. La urma urmei, oricât de gourmet ar fi, o înghețată este o înghețată și aproape toată lumea și-o poate permite din când în când. Deși La Rambla este încă în renovare, iar accesul este îngreunat, magazinul s-a umplut rapid de turiști, localnici și chiar de muncitorii care lucrează la renovare.

Arome pentru toate gusturile

La Gelato Collection există deja vreo șaizeci de arome, dar publicul poate testa deocamdată în jur de douăzeci, de la înghețatele clasice până la sorbeturi de fructe de sezon și terminând cu cele de autor, care amintesc de bucătăria de înalt nivel.

Artizanale și făcute zilnic cu fructe proaspete, înghețatele au prețuri relativ obișnuite pentru această zonă turistică, între 3,80 și 5,80 euro, și pot fi degustate în cornet sau în cupă, ca în orice gelaterie. Ceea ce o diferențiază de restul, pe lângă excelența aromelor, este prezentarea. Metalul și sticla sunt elementele principale ale unui spațiu minimalist și curat. “În general, gelateriile sunt puțin demodate din punct de vedere estetic și am vrut să le actualizăm. De aceea ne-am inspirat din parfumerii și bijuterii”, spunea celebrul patiser. Decorul evocă lumea înghețatei, datorită celor trei mari lămpi de cristal de la intrare și a vitrinelor de sticlă, ce creează efecte similare cu gheața.

Ce e special la înghețata de autor

Aici înghețatele nu ard limba, ci sunt la o temperatură plăcută pentru papilele gustative. Cel mai important în crearea de arome, susține autorul, este să găsești echilibrul între apă și cremozitate, pentru a obține o senzație caldă în gură. Aromele sunt intense și înghețata are un conținut scăzut de zahăr, Totul este preparat artizanal, zilnic, cu fructe proaspete de la Boqueria pe care le selectează personal și cu alte ingrediente de încredere, cum ar fi un fistic italian sau ciocolata de Jolonch. “Nu toate cireșele au același gust și în fiecare dimineață le caut cele mai bune în piață”, spune specialistul în gelaterie.

”Collection” de arome

Adrià afirmă că denumirea de “collection” vine de la ideea de a crea o colecție de arome, fiecare numerotată, asemenea parfumurilor selecte. O dovadă sunt recipientele metalice aliniate pe un raft: cu numărul 2 – cafea Lavazza, cu numărul 38 – cremă catalană, cu numărul 21 – vanilie și așa mai departe. Sunt și altele mai puțin previzibile, cum ar fi înghețata de lămâie întreagă (care conține un procent din fructul mărunțit cu tot cu coajă), înghețata Margarita, cu floare de hibiscus în stilul cocktailului sau cea de zmeură, lychee și trandafir, o combinație care era servită ca bun venit în restaurantul Tickets (unul dintre restaurantele lui  Adrià) și care provine dintr-o combinație inventată de patiserul Pierre Hermé sub numele de Ispahan.

Unele rețete par mai pompoase, dar toate aromele sunt foarte bine realizate pentru a evidenția gustul fiecărui ingredient. În acest moment, înghețatele de cireșe sau caise simbolizează ce e mai bun din sezonul de vară, în timp ce cea de iaurt Pastoret – de la o fermă catalană de proximitate- scoate în evidență acest produs lactat atât de popular. Cea de migdale crude surprinde plăcut, cea de cafea seamănă cu o gură de espresso de cea mai bună calitate și cea de lămâie întreagă te îmbie să muști din lămâie.

Înghețatele cremoase și sorbeturile de fructe au nevoie de temperaturi diferite, așa că sunt puse în vitrine diferite. Aici nimic nu este lăsat la întâmplare, totul este bine gândit și organizat. Albert Adrià visează de patru ani să deschidă o gelaterie, dar are în minte și alte proiecte: “Mi-ar plăcea să fac o colecție de biscuiti”, a declarat el pentru El Pais.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: https://www.instagram.com/gelato.collection/?hl=en

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *