Observatorul lanțului agroalimentar al Uniunii Europene, prima reuniune de la lansare/Grupul este constituit din fermieri, furnizori de inputuri, reprezentanți ai industriei alimentare, comercianți

Observatorul lantului agroalimentar, Comisia Europeana, fermieri Sursa foto: Comisia Europeană

”Membrii Observatorului lanțului agroalimentar al Uniunii Europene (AFCO) a avut prima întâlnire, miercuri, 17 iulie. Obiectivul AFCO este de a înțelege mai bine funcționarea lanțului de aprovizionare și de a aduce o transparență sporită în ceea ce privește prețurile, structura costurilor și distribuția marjelor și a valorii adăugate, respectând în același timp confidențialitatea și regulile de concurență”, anunță Comisia Europeană. 

Lansarea acestui Observator a fost anunțată pentru prima dată în martie 2024 ca una dintre măsurile de consolidare a poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente și de întărire a încrederii între toți actorii de-a lungul lanțului agroalimentar.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a deschis reuniunea inaugurală a Observatorului amintind obiectivele echipei și întâlnirile care urmează. 

Schimbul de informații și evaluarea situației din lanțul de aprovizionare cu alimente și, pe termen mediu, dezvoltarea de metodologii de evaluare și monitorizare a structurii costurilor și a distribuției marjelor și a valorii adăugate de-a lungul lanțului se numără printre principalele sarcini ale Observatorului. 

În cadrul acestei prime întâlniri, este prezentată o cartografiere inițială a datelor disponibile privind prețurile, costurile și valoarea adăugată, iar membrii au un prim schimb de opinii cu privire la situația din lanțul de aprovizionare agroalimentară din UE și din țara lor.

Membrii Observatorului sunt reprezentanți ai autorităților naționale ale celor 27 de țări ale UE, precum și ai 48 de organizații ale părților interesate care operează în cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentară. Acestea variază de la fermieri, furnizori de inputuri, industria alimentară, comercianți, până la transport, logistică, comerț cu amănuntul și consumatori. Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European au statut de observator. 

A doua ședință plenară va avea loc în toamna acestui an.

Consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente este unul dintre obiectivele cheie ale Politicii Agricole Comune. Există deja mai multe măsuri în vigoare la nivelul UE pentru a asigura mai multă corectitudine și pentru a proteja fermierii împotriva practicilor comerciale neloiale. Acestea includ Directiva privind practicile comerciale neloiale care protejează fermierii și furnizorii mai mici împotriva a 16 practici comerciale neloiale din lanțul alimentar, precum și dispozițiile Regulamentului privind piața comună (OCP) care sprijină cooperarea fermierilor și care permite anumite excluderi de la regulile de concurență stabilite.

În ultimii câțiva ani, creșterea costurilor inputurilor, combinată cu inflația ridicată, a destabilizat și mai mult distribuția valorii adăugate de-a lungul lanțului și a crescut semnificativ gradul de incertitudine perceput în care își desfășoară activitatea fermierii din UE. Gradul de încredere și cooperare între actorii din lanțul de aprovizionare cu alimente trebuie să fie consolidat. În martie 2024, Comisia a anunțat mai multe măsuri pe termen scurt și mediu pentru atingerea acestui obiectiv. Înființarea Observatorului a fost un rezultat imediat. Adunând reprezentanți ai tuturor sectoarelor și reprezentanți ai statelor membre, acesta își propune să creeze încredere și să stabilească un diagnostic comun al situației de-a lungul lanțului.

Comisarul Wojciechowski a declarat:

”În ultimele luni, fermierii din Europa și-au exprimat o serie de preocupări cu privire la provocările cu care se confruntă. Una dintre principalele probleme care au apărut a fost un sentiment de nemulțumire în funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, exprimat de fermierii care consideră că munca lor nu este suficient de răsplătită. Tocmai această lipsă de încredere este cea pe care Comisia dorește să o rezolve prin înființarea Observatorului lanțului agroalimentar al UE. Cu acest nou Observator, adunăm operatori din întregul lanț de aprovizionare în jurul aceleiași mese, alături de Comisie și autoritățile publice. Scopul noastre sunt de a face schimb de informații fiabile într-o manieră de încredere; să ofere o transparență sporită asupra costurilor și marjelor; și de a împărtăși expertiza, identificând practicile comerciale și aranjamentele contractuale care pot avea impact pozitiv sau negativ asupra funcționării lanțului. În cele din urmă, Observatorul va urmări să consolideze încrederea de-a lungul lanțului de aprovizionare și, prin urmare, să contribuie la obiectivul nostru general: ca fiecare actor – de la fermă la furculiță – să fie răsplătit în mod corect pentru munca sa”. 

Sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *