Zece beneficii ale uleiului de susan confirmate științific/Este bun pentru diabetici, ajută inima și scade colesterolul

Uleiul de susan este bun pentru sănătate Foto: Freepik

Susanul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Uleiul de susan poate fi benefic pentru inimă, articulații, piele, păr și multe altele. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări, în special pe oameni, pentru a investiga aceste efecte potențiale, arată Health Line.

Denumirea științifică este Sesamum indicum și aparține familiei Pedaliaceae, un grup de plante recoltate pentru semințele lor comestibile. Uleiul de susan este obținut din semințele crude ale plantei și are utilizări culinare, medicinale și cosmetice.

Iată zece beneficii ale uleiului de susan susținute științific.

  • Este bogat în antioxidanți

Uleiul de susan conține sesamol și sesaminol, doi antioxidanți care pot avea efecte puternice asupra sănătății. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la reducerea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. O acumulare de radicali liberi în celule poate duce la inflamații și boli.

Un studiu efectuat timp de o lună pe șobolani a arătat că administrarea de suplimente cu ulei de susan a protejat împotriva deteriorării celulelor cardiace.

În cadrul aceluiași studiu, activitatea antioxidantă a crescut la șobolanii care au primit zilnic aproximativ 5 sau 10 ml pe kg de greutate corporală.

  • Are proprietăți antiinflamatorii puternice

Inflamația cronică poate fi dăunătoare și poate duce la îmbolnăvire, motiv pentru care este important să o limităm pe cât posibil. Medicina tradițională taiwaneză a folosit mult timp uleiul de susan pentru proprietățile sale antiinflamatorii, folosindu-l pentru a trata inflamațiile articulare, durerile de dinți și zgârieturile.

Mai recent, studiile pe animale și în eprubete au arătat că uleiul de susan poate reduce inflamația, care poate fi unul dintre principalele sale beneficii pentru sănătate.

  • Este bun pentru inimă

Multe cercetări arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate este bună pentru sănătatea inimii. Uleiul de susan cuprinde 82% acizi grași nesaturați. În special, este bogat în acizi grași omega-6. Acizii grași omega-6 sunt un tip de grăsime polinesaturată care este esențială pentru dieta dumneavoastră și joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă.

Cercetările efectuate pe șobolani sugerează că uleiul de susan poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și chiar la încetinirea dezvoltării plăcii în artere. De fapt, acesta poate reduce nivelul colesterolului atunci când este utilizat în locul uleiurilor bogate în grăsimi saturate.

Un studiu efectuat timp de o lună pe 48 de adulți a arătat că cei care au consumat zilnic 4 linguri (59 ml) de ulei de susan au avut reduceri mai mari ale colesterolului LDL (rău) și ale trigliceridelor, comparativ cu cei care au consumat ulei de măsline.

  • Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Uleiul de susan poate sprijini reglarea sănătoasă a zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru persoanele cu diabet. Un studiu a arătat că supunerea șobolanilor cu diabet la o dietă cu 6% ulei de susan timp de 42 de zile a dus la reduceri semnificative ale zahărului din sânge, comparativ cu șobolanii care nu au fost hrăniți cu ulei. Uleiul de susan poate juca chiar un rol în reglarea glicemiei pe termen lung.

Un studiu efectuat pe 46 de adulți cu diabet de tip 2 a constatat că administrarea de ulei de susan timp de 90 de zile a redus semnificativ glicemia la post și hemoglobina A1c (HbA1c), comparativ cu un grup placebo. Nivelurile HbA1c sunt un indicator al controlului glicemiei pe termen lung.

  • Poate ajuta la tratarea artritei

Osteoartrita afectează aproape 15% din populație și este o cauză frecventă a durerilor articulare. Într-un studiu de 28 de zile, cercetătorii au administrat ulei de susan șobolanilor în doze zilnice de 1 ml pe kg de greutate corporală. Șobolanii au prezentat reducerea markerilor de stres oxidativ și a simptomelor artritice, cum ar fi durerile articulare.

Deși studiile pe animale au demonstrat că uleiul de susan poate oferi ameliorarea artritei, sunt necesare cercetări la om.

  • Ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor

Uleiul de susan poate fi consumat pentru beneficiile sale pentru sănătate, dr nu numai. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru răni și arsuri.

Ozonul este un gaz natural care poate fi utilizat în scopuri medicale. Utilizarea sa clinică datează din 1914, când a fost folosit pentru tratarea infecțiilor în timpul Primului Război Mondial. Uleiurile cărora li s-a adăugat ozon – cunoscute sub denumirea de uleiuri ozonate – sunt utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.

Într-un studiu pe șobolani, tratamentul cu ulei de susan ozonat a fost legat de niveluri mai ridicate de colagen în țesutul rănii. Colagenul este o proteină structurală necesară pentru vindecarea rănilor.

Alte studii au demonstrat că tratamentul topic cu ulei de susan a redus timpul de vindecare a arsurilor și rănilor la șoareci, deși cercetările la om în acest domeniu lipsesc. Capacitatea uleiului de a accelera vindecarea rănilor și a arsurilor poate fi probabil atribuită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.

  • Poate proteja împotriva razelor UV

Unele cercetări arată că uleiul de susan poate proteja împotriva daunelor provocate de razele UV, care pot afecta pielea. Acest efect se datorează probabil în mare măsură conținutului său ridicat de antioxidanți.

De fapt, acesta are capacitatea de a rezista la 30% din razele UV, în timp ce multe alte uleiuri, cum ar fi uleiurile de cocos, de arahide și de măsline, pot rezista doar la 20%.

Mai multe surse susțin că uleiul de susan poate fi o bună protecție solară naturală și are un SPF natural. Cu toate acestea, există cercetări limitate cu privire la eficacitatea sa de a proteja de razele puternice ale soarelui. Așa că este mai bine să folosiți protecție solară.

  • Poate îmbunătăți calitatea somnului

Un studiu a arătat că picurarea uleiului de susan pe frunte la 20 de participanți pe perioada a șapte sesiuni de 30 de minute pe o perioadă de două săptămâni a îmbunătățit calitatea somnului și calitatea vieții, comparativ cu un tratament placebo.

  • Poate ameliora durerea

Unele studii au arătat că un masaj cu ulei de susan poate ajuta la reducerea durerilor de brațe și picioare.

  • Poate îmbunătăți sănătatea părului

Compușii din acest ulei pot crește strălucirea și rezistența părului. Un studiu de opt săptămâni a arătat că administrarea suplimente care constau în sesamină și vitamina E zilnic au sporit rezistența și strălucirea părului.

Cum să-l adaugi în dietă

Uleiul de susan adaugă o aromă delicioasă și de nuci la o mare varietate de mâncăruri. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică și din Orientul Mijlociu. Există mai multe varietăți ale acestui ulei, fiecare oferind o aromă și o savoare ușor diferite.

Uleiul de susan nerafinat are o culoare deschisă, oferă o aromă de nucă. Este cel mai bine utilizat atunci când se gătește la foc mic sau mediu. Uleiul de susan rafinat, care este mai prelucrat, are o aromă neutră și este cel mai bun pentru prăjirea la temperaturi mai mari.

Uleiul de susan prăjit are o culoare maro închis și o aromă delicată care îl face cel mai potrivit pentru dressinguri și marinade.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *