Producția mai scăzută înregistrată la rodia din Peru a dus la creșterea prețurilor/Piața internațională indică necesitatea unor îmbunătățiri ale strategiilor de producție

Rodia din Peru a înregistrat o scădere a producției Foto: Pexels

Rodia este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive deosebite, pentru care este considerată un superaliment. Anul acesta însă, prețul acestui fruct a crescut pe piețele internaționale, în special în cele cu venituri ridicate. În ciuda acestui fapt, rodia din Peru s-a confruntat cu unele obstacole care au redus avantajele prețului ridicat, indică Fresh Plaza.

Producția de rodii din Peru, concentrată în mod obișnuit în prima jumătate a anului, a cunoscut inițial o creștere până când s-a clasat pe locul 15 în coșul de agroexport al țării, alături de produse precum ceapa și quinoa. Cu toate acestea, condițiile meteorologice din 2023 și provocările actuale din 2024 au pus în pericol progresele înregistrate.

Producția de rodii a fost afectată în special de fenomenele meteorologice nefavorabile. Volumul producției a scăzut, iar campania a atins vârful mai devreme. În consecință, marjele de profit ale producătorilor au scăzut și mulți dintre aceștia au migrat către culturi mai rentabile, cum ar fi afinele sau strugurii. Această schimbare a fost vizibilă în special în regiuni precum Ica și Arequipa.

Scăderea volumelor de producție a dus la majorarea prețurilor, iar producătorii care continuă această cultură au obținut profituri mai mari în acest an. Până în mai 2024, Peru a expediat 29.946 de tone de rodie, generând venituri de 84 de milioane de dolari americani. Volumul exporturilor a scăzut, dar a existat o ușoară creștere a valorii datorită unei creșteri semnificative a prețului acestor fructe.

Piața internațională a suferit modificări

Europa continuă să fie principala destinație pentru rodiile peruviene, iar Spania a fost principalul furnizor pentru întregul continent. Cu toate acestea, incapacitatea producției spaniole de a satisface cererea a deschis oportunități pentru alte țări, precum India și China. Livrările de rodii peruviene către Europa au scăzut. Cu toate acestea, scăderea a fost parțial compensată de creșterea prețurilor.

În Statele Unite, rodia peruviană a înregistrat o scădere mai mică a volumului și o creștere notabilă a valorii primite, datorită unei creșteri a prețurilor. În ciuda acestui fapt, piața americană devine din ce în ce mai competitivă, odată cu intrarea pe piață a unor furnizori din diferite țări.

Această panoramă reflectă provocările și oportunitățile cu care se confruntă rodia peruviană pe piața mondială, subliniind necesitatea de a adapta și de a îmbunătăți strategiile de producție și de export pentru a profita de cererea tot mai mare de superalimente.

 

 

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *