Cum sărbătoresc unii fermieri francezi activi în România Ziua Națională a Franței, 14 iulie/”Beau un pahar de șampanie”/”Sunt la recoltat, nu fac nimic special”/”Eu aniversez ”Ziua Europei”

Franta, fermieri, Ziua Nationala a Frantei, 14 iulie foto: pexels.com/@Atypeek Dgn

Francezii sărbătoresc, duminică, 14 iulie, Ziua Națională a Franței, prin care celebrează Căderea Bastiliei ( 14 iulie 1789 ), simbol al monarhismului absolutist și al feudalismului și, totodată,  reconcilierea și unitatea tuturor francezilor, cu referire la data de 14 iulie 1790, când regele Ludovic al XVI-lea ( care va fi decapitat 3 ani mai târziu ) a jurat credință Națiunii și legii. Ziua Națională a Franței este sărbătorită în 14 iulie, începând din 1880. 

Întrucât în agricultura din România sunt activi și fermieri din Franța, G4Food a întrebat câțiva dintre aceștia cum petrec ziua națională și ce mâncăruri pun pe masă ei și francezii, în general, cu această ocazie.

”De obicei, de ziua națională, sunt în Franța, la ferma din Bretania, dar fiica mea, Sofia Charlotte Jarreau-Crețu, împlinește azi 15 ani ( La mulți ani!, n.m. ) și a ținut să rămânem în România, urmând să plecăm în Franța, poimâine. Mie îmi place mâncarea românească, mănânc mici, salată de vinete, etc. Nu am o mâncare tipic franțuzească astăzi, dar sigur voi deschide o sticlă de șampanie, ca să sărbătoresc ziua țării mele. În Franța, se mănâncă acum foie gras și tarte cu fructe și se bea șampanie, în familie sau cu prietenii. Vor fi, diseară, și focuri de artificii”, spune Pierre Jarreau, fermier care deține o fermă, în județul Constanța.

Cristophe De Beukelaer mi-a răspuns, laconic, că este ”la recoltat. Nu fac nimic special de Ziua Franței. Nu voi sărbători nici diseară. Nu am timp. Sunt în plină campanie de recoltare, sunt la muncă”. Cristophe De Beukelaer deține o fermă vegetală de peste 1.000 de hectare, în județul Teleorman.

Cristophe Huiban era pe picior de plecare, în concediu, în Germania. Când l-am sunat, se pregătea să iasă pe ușă. Va călători în Germania cu mașina, așa că petrece  Ziua Națională a Franței, pe drum. Cristophe mi-a spus că a recoltat 6.400 de tone de grâu, la neirigat, aplicând o tehnologie minim invazivă, minim till. 

Arnauld Perrein este stabilit în România de 32 de ani, fiind căsătorit cu o româncă. Lucrează terenuri agricole în județul Ialomița și s-a implicat și la nivel asociativ pentru a rezolva problemele fermierilor. A încercat, fără succes, să obțină cetățenia română.

”Nu fac nimic special de Ziua Națională a Franței. Eu sărbătoresc Ziua Europei, fiindcă eu mă consider cetățean european. Aș vrea să formăm Statele Unite ale Europei, Franța să fie un fel de Texas, România, un fel de New York. Astăzi, sunt în Munții Buzăului, cu motocicleta, împreună cu mai mulți prieteni. Deci nu am un program dedicat Zilei Naționale a Franței. După 32 de ani petrecuți aici, eu sunt mai mult român, chiar dacă nu am obținut cetățenia română, pentru care am dat statul român în judecată, ca să o obțin dar nu am câștigat. Birocrația aici e complexă. În schimb, soția mea a obținut cetățenia franceză”.

 

 

 

 

foto: pexels.com/@Atypeek Dgn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *