O rețetă în stil mediteranean potrivită verilor toride – se face într-un sfert de oră și poate fi o bună alternativă la eterna salată cu de toate: spaghetti aromatizate cu coajă și suc de lămâie dar și o notă delicată de usturoi. Cu un gust și proteine dat de parmezan. Presărate cu pătrunjel verde.
Ingrediente pentru 4 porții
400 g spaghetti
150 g parmezan
50 g unt
2 lămâi netratate dacă sunt mici, 1 sau 1 1/2 dacă sunt mai mari
1 cățel de usturoi
pătrunjel verde
sare, piper, ulei
Procedeu
În timp ce fierb pastele conform indicațiilor de pe pachet, pregătim restul.
Radem coaja de la ambele lămâi sau doar de la una, funcție și de mărime dar și de preferințe.
Odată rase, stoarcem ca să extragem sucul.
Tăiem foarte mărunt usturoiul.
Într-o tigaie mare anti aderentă adăugăm 3-4 linguri de ulei, untul, apoi usturoiul mărunțit, 1-2 minute la foc mic. Adăugăm în untul amestecat cu ulei și coaja de lămâie. În acest fel extragem maximul de arome.
Când pastele sunt gata, după ce le-am scurs, fără să le clătim le adăugăm în tigaie.
Adăugăm și parmezanul ras și sucul de lămâie. Potrivim de sare.
Se servește cald dar nu fierbinte, aromatizând în plus cu pătrunjel verde tocat fin și piper. Eventual încă un strop de parmezan.
Spaghetti cu lămâie ca fel unic la cină. Cu un fruct rece pe post de desert, o masă completă.
În general lămâile sunt un adaos aromatic ideal vara, oferă și vitamina C și mai ales au calitatea de a conferi prospețime oricărui preparat. Combinația parmezan și lămâi este una cât se poate de clasică. Poate fi completată cu diferite legume: dovlecei, sparanghel, spanac, urzici.
Dacă însă eliminăm parmezanul, îl putem înlocui rapid cu orice fel de pește, afumat sau din conservă, cu sau fără legume.