Turismul viticol a devenit tot mai popular în rândul turiștilor români și străini / România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producția de vin

turismul viticol, turisti, romania, vii Sursa foto: Pixabay/bedrck

Turismul viticol a cunoscut în ultimii ani o expansiune semnificativă în România, tururile prin crame, degustările de vinuri, plimbările prin vii și culesul strugurilor devenind din ce în ce mai populare în rândul turiștilor români și străini, susțin reprezentanții unei agenții care activează în industria turismului, transmite Agerpres.

Deși destinația cea mai uzuală pentru turismul viticol din România este Valea Prahovei și zona Buzăului, există și alte zone din țară, cu crame de tip boutique, care încep să se remarce în acest tip de turism, printre care și zona Târnavelor.

„Cu 190.000 de hectare de vii, România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producția de vin și pe locul 14 la consumul de vin, având totodată un mare potențial în ceea ce privește turismul viticol. Acest sector a început să fie din ce în ce mai explorat începând cu perioada pandemiei, atunci când destinațiile noi și mai puțin aglomerate erau la mare căutare. Interesul pentru turismul viticol s-a menținut și în următorii ani, urmând ca investițiile în acest domeniu să continue să crească”, potrivit Travel Communication Romania.

Valea Prahovei este una dintre destinațiile lider ale acestui segment turistic, în special zona Dealului Mare, care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de vizitatori în ultimii ani. Urmând aceeași tendință, mai multe destinații din țară au început să își dezvolte oferte de turism viticol. De asemenea, numeroși producători de vinuri au investit în facilități moderne de cazare și în organizarea de evenimente speciale, contribuind la creșterea atractivității acestor regiuni ca destinații de vacanță.

„Situat într-o zonă cu numeroase atracții viticole, Târgu Mureș și-a îndreptat atenția către dezvoltarea acestui segment de turism în ultimii ani. Astfel, cei care aleg Târgu Mureș pentru un city-break pot să completeze experiența lor cu explorarea atracțiilor viticole din împrejurimi. Aici, ei pot participa la tururi de degustare la crame locale, pot lua parte la plimbări prin podgorii și chiar la activități de recoltare a strugurilor. Un astfel de exemplu este Valea Târnavelor, sau <<Mica Toscana a României>>, o regiune care împărtășește multe caracteristici cu celebrele podgorii italiene, precum solul favorabil și climatul blând. Podgoria Târnave, denumită și <<Drumul Vinului>>, este faimoasă pentru vinurile sale spumante, cu soiuri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian și altele care pot fi degustate de către turiștii dornici să descopere savoarea autentică a vinurilor locale”, se arată în analiza agenției din domeniul turismului.

Potrivit sursei citate, o activitate fascinantă pentru iubitorii de arhitectură, dar și pentru iubitorii vinurilor de calitate, este explorarea castelelor și conacelor din împrejurimile orașului Târgu Mureș. Astfel de destinații care nu ar trebui ratate de turiști sunt: Castelul Bethlen din comuna Bahnea, Castelul Gyulaffy din localitatea Abuş, Conacul Haller din Mica și Castelul Rhedey-Rothenthal din Sângeorgiu de Mureș.

Un alt exemplu este Podgoria Lechința, situată în nord-estul Transilvaniei, care produce vin sub brandul Liliac, cu sortimente precum Fetească Albă, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon și altele.

De asemenea, în localitatea Mica, la o scurtă distanță de Târnăveni, se află Villa Vinea, o cramă ce se întinde pe 70 de hectare, de-a lungul Târnavei Mici. Aici sunt cultivate 12 soiuri de struguri, atât autohtone, cât și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewurztraminer și Kerner.

Tot în apropiere de Târgu Mureș, la doar 28 de kilometri distanță, orașul Călimănești găzduiește crama Petry, amenajată într-un fost conac, care încântă vizitatorii cu vinuri locale dar și cu produse tradiționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *