Gripa aviară: În Australia, boala afectează orele de servire a micului dejun la McDonald’s / Al cincilea caz uman confirmat în SUA

gripa aviara, sua, australia, mcdonald's Sursa foto: Pixabay/Quartzla

Restaurantele McDonald’s din Australia vor reduce orele de servire a micului dejun din cauza epidemiei de gripă aviară care afectează țara și influențează aprovizionarea cu ouă, informează joi AFP, transmite Agerpres.

„Gestionăm cu grijă aprovizionarea cu ouă din cauza dificultăților actuale din sector”, a declarat McDonald’s Australia într-un mesaj adresat clienților săptămâna aceasta.

„Lucrăm din greu cu furnizorii noștri pentru ca situația să revină la normal cât mai curând posibil”, a adăugat compania.

În consecință, comenzile de mic dejun se vor opri la ora 10:30 dimineața, în loc de ora 12:00, așa cum era anterior.

Autoritățile australiene au indicat că au înregistrat cazuri de gripă aviară H7 în circa zece ferme din sud-estul țării, în statele Victoria și New South Wales, și în Teritoriul Capitalei Australiene, Canberra.

Potrivit oamenilor de știință, această tulpină H7, legată de cazuri de infectare detectate la păsările sălbatice din Australia, este diferită de tulpina H5 care se răspândește în alte părți ale lumii.

Primul deces uman la nivel mondial cauzat de gripa aviară de tip H5N2 a fost confirmat în Mexic luna trecută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Considerat mai puțin patogen comparativ cu H5N1, virusul H5N2 a fost raportat în ferme din diferite țări de-a lungul ultimilor ani.

Al cincilea caz uman de gripă aviară confirmat în SUA

Un angajat al unei ferme de lapte din Colorado a devenit a cincea persoană din Statele Unite cu o infecție confirmată de gripă aviară înalt patogenă, au anunțat miercuri autoritățile locale, citate de agenția Xinhua, transmite Agerpres.

Departamentul de Sănătate Publică și Mediu din Colorado a anunțat într-un comunicat că a identificat, în colaborare cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Departamentul de Agricultură din Colorado, un caz uman de infectare cu gripă aviară asociat cu un focar multistatal al virusului la vacile de lapte.

Comunicatul nu a oferit detalii cu privire la locația exactă a bărbatului infectat, al cărui nume nu a fost dat publicității, precizându-se doar că acest caz are legătură cu o fermă de lapte din nord-estul statului Colorado.

Potrivit documentului, bărbatul a intrat în contact direct cu vacile infectate și prezenta simptome ușoare, inclusiv ochi iritați.

Departamentul a dat asigurări populației locale că, potrivit experților, riscul pentru public este redus, afirmând că „locuitorii din Colorado ar trebui să fie încrezători că statul face tot posibilul pentru a atenua virusul” și adăugând că „este sigur să beți lapte pasteurizat și să mâncați produse lactate, carne de vită și de pasăre manipulate și gătite corespunzător în Statele Unite”.

Prima persoană testată pozitiv pentru gripa aviară H5N1 înalt patogenă în Statele Unite a fost un lucrător avicol din Colorado, în 2022. Un angajat din sectorul produselor lactate din Texas și doi din Michigan au contractat virusul în această primăvară. Toate cele patru cazuri au prezentat simptome ușoare.

Gripa aviară, un virus care se răspândește, de obicei, în rândul păsărilor sălbatice și al păsărilor domestice, a făcut saltul la vacile de lapte, în decembrie sau ianuarie, răspândindu-se de atunci la turme din cel puțin 12 state.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *