În primul meci al zilei, de la ora 19, România întâlnește Olanda. Selecționata calificată în urma acestei întâlniri, care sperăm să fie a noastră, va urca în sferturile de finală. G4Food vă propune și o confruntare în afara terenului de joc, între preparate culinare tradiționale din cele două țări. România vs. Olanda. Clătite cu dulceață ca la mama acasă vs. Poffertjes.
România – Clătite cu dulceață ca la mama acasă
Clătitele sunt un preparat pe care îl găsim în bucătăria multor popoare. În România cred că îi numeri pe degete pe cei care n-au mâncat clătite din fragedă pruncie. Se fac repede, din câteva ingrediente pe care toți le avem prin frigider în mod curent.
Ingrediente:
350 grame de făină
Opțional: vanilie, coajă de lămâieUlei pentru prăjitDin aceste ingrediente ies cam 15 bucăți.
Mod de preparare:
- Amestecare ingrediente:
- Bate ouăle cu mixerul sau telul până fac puțină spumă deasupra.
- Adaugă untul topit și răcorit, sarea și apoi jumătate din lapte. Nu-i problemă dacă untul formează mici cocoloașe, acestea se vor topi în tigaie.
- Adaugă treptat făina și amestecă continuu. Nu uita să pui și un praf de sare.
- Diluează compoziția cu restul de lapte și, în final, adaugă apa minerală carbogazoasă. Nu pune toate ingredientele lichide la început și apoi făina, deoarece aceasta va forma cocoloașe.
- Adaugă vanilia și coaja de lămâie dacă dorești. Aluatul de clătite trebuie să fie omogen, neted și fără cocoloașe. Dacă totuși apar cocoloașe, strecoară aluatul printr-o sită.
- Lasă compoziția la odihnit timp de 15-20 de minute (preferabil la frigider). În acest timp, aluatul de clătite se va îngroșa puțin.
- Cum prăjim clătitele:
- Pune tigaia la încins (preferabil cu un diametru de 25 cm). Dacă ai o tigaie antiaderentă, nu este necesar să folosești ulei, dar poți adăuga câțiva stropi pentru gust. Eu pun 2-3 stropi de ulei indiferent de tigaia folosită.
- Prăjește clătitele pe o parte și apoi pe cealaltă. Știi că trebuie întoarse când încep să facă niște bule de aer. Dacă ai dexteritate, le poți întoarce „din încheietură”. Dacă nu, folosește o paletă.
- Pe măsură ce se prăjesc, scoate clătitele și așază-le teanc pe o farfurie.
Se pun 2-3 lingurițe de gem bine întinse pe toată suprafața clătitei și se rulează.
Rețeta preluată de la SavoriUrbane.
Poffertjes – Clătitele micuțe olandeze
Clătitele olandeze sunt mult mai mici în comparație cu clătitele obișnuite. De aceea, sunt servite în porții de 20 de bucăți. Aluatul folosit pentru clătitele olandeze este de obicei mai ușor și mai aerisit decât aluatul folosit pentru clătitele obișnuite. Și cel mai important, sunt gătite pe o tigaie specială care este alcătuită din mai multe adâncituri mici. Această tigaie de mini clătite permite fiecăreia să se gătească uniform și să dezvolte un exterior crocant distinct. Sunt adesea unse cu unt și pudrate cu zahăr.
Ingrediente:
- 130g de făină albă
- 240ml de lapte (înlocuiește cu lapte de migdale pentru versiunea vegană)
- 1 ou (înlocuiește cu 1/2 lingură coji de psyllium pentru versiunea vegană)
- 2 linguri de unt nesărat, topit (folosiți ulei sau unt vegan pentru varianta vegană)
- 1 linguriță de drojdie uscată activă
- 2 linguri de zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ linguriță coajă de portocală rasă (opțional)
- ¼ linguriță sare
- Fructe și zahăr pudră pentru servire
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele uscate: Într-un castron mare, amestecă făina, zahărul și sarea.
- Amestecă ingredientele umede: Într-un castron separat, amestecă laptele, untul topit și oul.
- Combină ingredientele: Combina ingredientele umede cu ingredientele uscate și amestecă până se omogenizează bine.
- Adaugă drojdia: Amestecă drojdia și lasă aluatul să stea timp de 10-15 minute sau până când își dublează volumul.
- Încălzește tigaia: Încinge tigaia pentru Poffertje la foc mediu și unge ușor fiecare formă cu unt.
- Gătește clătitele: Umple fiecare adâncitură cu o cantitate mică de aluat și gătește-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin maro aurii.
- Servește: Servește Poffertjes cu fructe și zahăr pudră.
Rețetă preluată de la Gourmandelle.