Tania Fântână, nutriționist: Ce mâncăm la micul dejun în afară de ouă și brânză?

tania fantana, nutritionist, mancare sanatoasa, slabit

Micul dejun sau prima masă a zilei. Ah, ce încântare de masă, ce șansă bună de a începe bine ziua, de a nu uită ce ți-ai propus de la ziua asta încă de ieri.

Masa la care teoretic putem mânca orice pentru că pornim numărătoarea caloriilor de la zero. Micul dejun, spre deosebire de cină, are aproape toată lejeritatea din lume la calorii și combinații alimentare. Cunosc oameni care mănâncă la micul dejun de la sarmale la shake-uri verzi. Na, nu te pui cu gândurile omului la primele momente ale zilei.

Printre lucrurile pe care le vrem de la micul dejun sunt să se facă repede, să fie gustos, să ne țină de foame.  De foarte multe ori, din lipsa de timp și inspirație tindem să repetăm la nesfârșit aceleași variante.

Dacă vreți să mai diversificați puțin, o dată cu căldurile de afară, am câteva propuneri pentru voi:

  •  – zacuscă pe pâine;
  • – salată de vinete. Puteți pune în ea puțină pastă de susan pentru un gust mai complex și o culoare mai atrăgătoare;
  • – iaurt cu nuci, fructe de pădure și miere;
  • – pâine cu unt și cu gem sau miere;
  • – pâine cu unt și cu șuncă + o roșie;
  • – pâine cu unt și ementaler + castraveți;
  • – pâine/crackeri cu humus, câteva măsline și roșie;
  • – salată de roșii cu avocado și puțin parmezan ras;
  • – o banană și o mâna de nuci;
  • – 2 felii de banana bread + 1 cafea;
  • – 1 croissant simplu sau cu șuncă și cașcaval;
  • – 1 pahar de lapte cu fulgi de porumb;
  • – 1 felie de pâine cu sandvișul rămas de aseară sau de la prânz și 1 legumă la alegere;
  • – 1 cottage cu măsline și roșie și 2 crackersi integrali de secară;
  • – 1-2 clătite cu brânză dulce și mărar sau cu banană, miere, nuci;
  • – deșert de grâu cu nuca. Tradițional spus, colivă, dar nu cu așa mult zahăr, cu fulgi de cocoș , nuca coaptă și puțin zahăr brun;
  • – pâine toast unsă cu unt de arahide și apoi puse felii de banană și semințe de cânepă;
  • – câteva bucăți de prăjitură cu fructe. Fără zahăr, ideal. Fructele dulci și aromate și făină nu mai cer musai prezența zahărului;
  • – câteva bucăți brioșe aperitiv. Ideal de făcut din weekend. Ouă, șuncă slabă sau prosciutto, măsline, ardei, ciuperci, tărâțe de psyllium/puțină făină integrală pentru a lega compoziția;

Sper că v-au făcut cu ochiul câteva variante și le veți pune în aplicare de mâine dimineață.

Micul dejun poate să fie o inspirație și pentru cină atunci când vreți ceva rapid și nu aveți chef musai de gătit. Lăsăți că prânzul să va completeze restul de nutrienți și eventual să fie o masă caldă.

Vă reamintesc încă o dată că varianta cea mai păguboasă pentru talia voastră este să nu mâncați nimic la micul dejun, la prânz să luați niște fructe iar seară să va aduceți aminte că voi în ziua aceea nu ați mâncat “mai nimic” și să mâncați compensatoriu pentru toate cele trei mese.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. O rugaciune catre Dumnezeu, care i “Tatal Nostru”.
    Eu pot, voi puteti ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *