Este deja arhicunoscut faptul că alimentația joacă un rol esențial în sănătatea noastră. Mai multe tipuri de cancer au fost asociate cu consumul unor alimente nesănătoase, iar unele cercetări au dovedit și care sunt cele mai ucigătoare alimente. Practic, sunt cele mai nesănătoase și ar trebui evitate.
Carnea ultraprocesată s-a dovedit a fi unul dintre cele mai dăunătoare sănătății, în urma unui studiu pe o durată de 30 de ani, care a analizat impactul mai multor tipuri de alimente asupra sănătății noastre, arată CNN.
Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente din clasa „niciodată sau rar folosite în bucătării” sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Aceste ingrediente – care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets și înghețată – pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.
Carnea procesată, cea mai dăunătoare
Carnea procesată și alimentele și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca și cerealele integrale ultraprocesate, de exemplu, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard.
Studiul a analizat datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, fără antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Din 1986 până în 2018, participanții au furnizat la fiecare doi ani informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață. La fiecare patru ani, au completat un chestionar alimentar detaliat.
Un grup a consumat în medie trei porții de alimente ultraprocesate pe zi, iar un alt grup a consumat în medie șapte porții de alimente ultraprocesate pe zi, potrivit studiului publicat în revista The BMJ.
Cei care au mâncat cel mai mult au avut un risc cu 4% mai mare de decese din orice cauză și un risc cu 9% mai mare de decese neurodegenerative, au arătat datele.
Carnea s-a dovedit a avea un impact mai mare asupra riscului de deces decât multe alte tipuri de alimente ultraprocesate, potrivit noului studiu. Astfel, putem spune că dintre alimentele ultraprocesate, carnea este unul dintre cele mai ucigătoare alimente.
„Asocierea este determinată în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau îndulcite artificial”, au arătat realizatorii studiului.