FOTO/VIDEO Opinie: Am încercat noul meniu românesc de la Casa Timiș, restaurantul care a câștigat primul loc la categoria „Experiențe gastronomice” din cadrul competiției Destinația Anului 2024 / Printre preparate: Zamă de șalate cu papară și afumătură și înghețată de Fetească Albă

casa timis, meniu romanesc, nico lontras Sursa foto: G4Food

Casa Timiș – Wellness & Spa Resort a câștigat primul loc la categoria „Experiențe gastronomice” din cadrul competiției Destinația Anului 2024. Chefii Nico Lontras, Ioan Șușală și Cătălin Petrescu, împreună cu cei peste 50 de bucătari din echipă, cărora li se adaugă plusvaloarea personalului de pe sală, merită cu prisosință premiul: mâncarea este fabuloasă, modernă și din ingrediente de calitate.

În mai, Chef Nico Lontras a lansat noul meniu al Restaurantului Conac, unul dintre cele trei din care puteți alege când vă faceți rezervarea: fiecare cu specificul lui: Conac – românesc modern, Rotonda – Asian Fusion, Veranda Dintre Vii – mediteraneano -internațional. Acestora li se adaugă 1925 English Bar.

Chef Nico Lontras este unul dintre pionerii reinterpretării rețetelor tradiționale românești. A lucrat în restaurante faimoase din multe țări europene, iar în ultimii cinci ani coordonează bucătăriile de la Casa Timiș – Wellness & Spa Resort. Nico Lontras, alături de Cezar Ioan și Cosmin Dragomir sunt inițiatorii legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România, iar din 2020, în fiecare an, cei trei o sărbătoresc împreună la Casa Timiș printr-o gală cu un meniu special care celebrează diversitatea bucătăriei românești și bogăția produselor locale.

Chef Nico Lontras a câștigat și Gold Award – Chef of the Year for the Hotel Industry la competiția Top Hotel Awards Ceremony 2024.




Deși în celelalte două restaurante folosește ingrediente selectate de la cei mai buni furnizori din lume, la Conac mâncarea este gătită doar cu produse locale. Calcanul e din Marea Neagră, racii sunt autohtoni, vrăbioara de miel vine de la oierii din zonă, ba chiar și vita este tot românească și poate concura cu cele de import. Mai mult, mare parte dintre legumele și fructele folosite sunt din producția proprie: în ultimii ani pe domeniul Casei Timiș au fost plantate livezi și au fost construite sere și grădini.

casa timis, meniu romanesc, nico lontras

Preparatele din noul meniu impresionează prin estetică și mai ales prin gust. O să recunoașteți multe mâncăruri tradiționale, deși în farfurie par nerecognoscibile. Nico Lontras folosește tehnici noi de gătit, însă gustul este cel pe care îl cunoaștem cu toții. Și DA!, chiar și o zamă de șalate cu papară și afumătură sau un bulz pot fi gătite și aranjate în farfurie ca pentru o experiență fine dining.

Însă creativitatea chefului nu se oprește aici: puteți gusta și preparate de influență internațională adaptate la produsele locale: spre exemplu risotto cu fructe de mare se face din arpacaș, raci, un sos cremos de saramură și pesto din leuștean.

Chiar și vinul produs de Casa Timiș este valorificat nu doar în pahare: jeleurile din fetească albă sau neagră, fie învelesc pateul de curcan, fie acompaniază jumările de rață (alături de o cremă de telemea cu trufe și dulceață de nuci verzi) și nu numai. De exemplu, puteți opta pentru o înghețată de Fetească Albă. Iar dacă suntem la capitolul înghețate un „musai de încercat” este și sorbettoul de țuică creat în memoria bunicului chefului.

casa timis, meniu romanesc, nico lontras

Dar, oricât de mult aș încerca să vă descriu gusturile și experiența cred că fotografiile și înregistrările video sunt mult mai eficace în a vă face poftă, iar concluzia este simplă: Casa Timiș – Wellness & Spa Resort merită din plin să fie Destinația Gastronomică a anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *