Ar trebui să clătiți somonul înainte de a-l găti? Iată ce spun experții

somon, clatit, experti, gatit Sursa foto: Pexels/cattalin

Ați scos somonul din ambalaj. Poate fi gătit direct sau ar trebui să-l spălați mai întâi?

„Unora le place să își clătească bine somonul înainte de a-l găti. Fac acest lucru pentru a scăpa de lucruri precum nisipul și murdăria”, a declarat Qinchun Rao, doctor în științe, profesor de alimentație și nutriție la Florida State University și președinte al Diviziei de produse alimentare acvatice din cadrul Institutului de Tehnologie Alimentară, pentru Simply Recipes. „Ei cred că acest lucru nu numai că face ca somonul să fie mai curat pentru gătit, dar ajută și la eliminarea oricăror bacterii, mai ales dacă somonul nu este super proaspăt”, a adăugat el.

Cei care spală somonul ar putea crede, de asemenea, că operațiunea poate ajuta la eliminarea mirosului pronunțat de pește și la îmbunătățirea texturii cărnii.

Cu toate acestea, atât Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA), cât și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă să nu spălați niciun fel de fructe de mare proaspete înainte de a le găti.

„Ei spun că, dacă clătiți peștele sub jet de apă, orice bacterie care s-ar putea afla la suprafață se poate răspândi în alte părți ale peștelui sau chiar în alte lucruri din bucătăria dumneavoastră. Acest lucru ar putea îmbolnăvi oamenii”, spune Rao.

Așadar, strict din punct de vedere științific, nu este o idee grozavă să spălați somonul înainte de a-l găti. „Chiar dacă îl clătiți cu apă rece, nu scăpați cu adevărat de bacterii și s-ar putea chiar să le răspândiți”, adaugă Rao.

Alții recomandă clătirea somonului. De exemplu, compania Alaskan Salmon Company spune că este important să curățați somonul înainte de a-l găti pentru a scăpa de orice nisip sau urmă de murdărie.

Compania subliniază că în acest mod pot fi eliminate anumite ciuperci, dar nu și bacteriile. Rao spune că singura modalitate de a ucide bacteriile este prin gătirea corespunzătoare a somonului.

Clătirea fructelor de mare poate avea un impact asupra calității și gustului. „Dacă spălați somonul, s-ar putea să spălați o parte din uleiurile și aromele naturale care îl fac să aibă un gust foarte bun și să rămână suculent”, spune Rao.

Sfaturi pentru cei care insistă să clătească somonul înainte de a-l găti

„Dacă vă decideți să spălați somonul, faceți-o ușor, cu apă curată (fără detergent!) pentru a evita răspândirea bacteriilor”, spune Rao. „După ce ați terminat de spălat, uscați somonul cu un prosop de hârtie. Și nu uitați să vă curățați și să dezinfectați imediat chiuveta și orice instrumente pe care le folosiți”, a adăugat el.

Rao sugerează, de asemenea, să luați în considerare sucul de lămâie în loc de apă. El spune: „Este un truc la îndemână care nu numai că va curăța somonul, ci poate chiar ucide unele bacterii dăunătoare.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *