VIDEO | De la Sarmale la Tapas | Bucătari români care gătesc paella mai bine decât spaniolii/ Alin Petrică (ziarist român, Benicàssim): Sunt mulți bucătari români care, practic, ori s-au reprofilat, ori au crescut aici și au învățat bucătăria spaniolă și sunt foarte bine cotați

bucatari romani paella de la sarmale la tapas Foto: G4Food

Românii din Spania au învățat bine bucătăria locală. S-a ajuns până acolo încât sunt mulți români care câștigă concursuri de paella, unde participă cot la cot cu spaniolii.

Alin Petrică, ziarist român în Benicàssim, zonă unde trăiesc mulți români confirmă cât de apreciați sunt bucătarii români: „Mai sunt evenimente la care participă bucătari români. Sunt evenimentele locale. În fiecare ianuarie, pe 6 ianuarie, este Ziua Paella. Este Ziua Internațională a Paella, care se sărbătorește aici și în alte părți. Da, aici este centrul (evenimentului) și e oficial recunoscut.

Aici avem foarte mulți bucătari români (am vorbit cu ei și le-am luat interviuri) care sunt recunoscuți. Unul dintre ei, nu mai știu cum îl cheamă… a gătit chiar aici, sub balconul meu. Unul dintre bucătarii care a fost la evenimentul de anul acesta a gătit sub balconul meu o paella imensă, care a fost de record, și era român. Avea și ajutoare, bineînțeles, care nu erau români, dar el era român și mi-a spus că a gătit pentru Casa Regală, pentru mari evenimente, a fost la Formula 1, nu știu unde a mai fost în Spania.

Adică, cumva suntem și pe latura aceasta care nu are nicio legătură cu tradiția românească, dar suntem implicați. Sunt mulți bucătari români care, practic, ori s-au reprofilat, ori au crescut aici și au învățat bucătăria lor, și sunt apreciați. Unii sunt foarte bine cotați”.

Proiectul „De la Sarmale la Tapas” este susținut de Ambasada Regatului Spaniei în România

Montaj video: Sergiu Ioana.

Interviul a fost transcris cu Vatis Tech.

Citește și

VIDEO | De la Sarmale la Tapas | Românii din Spania promovează rețetarul național mai bine decât o fac oficialii/ Alin Petrică (jurnalist): „Nu e nimic extraordinar în paella, dar toată lumea o știe și Spania a dus-o la nivel de brand. România trebuie să facă ceva pentru a atrage turiști străini special pentru mâncare, pe urmă o să se ducă vestea și o să fie apreciată și cea pe care o facem noi aici”

VIDEO | De la Sarmale la Tapas | Femeile care promovează mâncarea românească într-un oraș cu 99 de naționalități/ Claudia Țocu (funcționar la primăria din L’Alfàz del Pi): „Când merg în România, prima dată mănânc covrigi. Și, vara, fructe din pomii din curte”

VIDEO | De la Sarmale la Tapas | ‘Barul Angelei’ din Castellon pare mai mult un muzeu folcloric/ Angela Albu: „Am vrut să aducem aici ceea ce ne reprezintă: vestuța bunicii din ziua nunții, cizmele mamei, covata de pâine. Am amenajat chiar o șură în miniatură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *