După prăbușirea importurilor de concentrat de roșii din China în acest an, sectorul conservelor din Italia se vede în situația de a trebui să gestioneze un alt tip de amenințare. Poziția de lider a Peinsulei în producția și exportul de conserve este puternic amenințată de Egipt, care tinde să devină unul dintre principalii exportatori mondiali de derivate din roșii, scriu mai multe publicații italiene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Dar nu numai, conservele egiptene, mai ieftine, tind să ocupe un loc important chiar pe piața internă din Italia. În ultimii ani a crescut de cinci ori volumul de exporturi de conserve de roșii din Egipt pe piața UE, Italia și Polonia fiind principalele piețe de desfacere.
„Reglementările UE privind pesticidele și siguranța alimentară sunt printre cele mai stricte din lume, în timp ce în Egipt cadrul de reglementare este mai puțin sever, iar eficacitatea controalelor la import este limitată”, spune Luigi Scordamaglia, director general al Filiera Italia, o alianță între producătorii direcți și procesatori, citat de portalul Alimentando.it.
Marfa din Egipt nu respectă standardele de siguranță, iar în producție sunt implicați minori
El amintește că problema nu este doar una de natură economică. Mai multe monitorizări ale EFSA, agenția europeană pentru controlul alimentelor, au depistat pesticide interzise în produsele importate. În timp ce din punctul de vedere al condițiilor de muncă, Organizația Internațională a Muncii a semnalat prezența a peste 2,7 milioane de minori angajați în agricultură, în Egipt.
În timp ce Anicav, o asociație a producătorilor italieni de conserve vegetale, confirmă faptul că producția egipteană reprezintă o concurență tot mai puternică, care crește în special datorită disponibilității a două recolte pe an, investițiilor în sector și costurilor de producție foarte reduse, fără respectarea standardelor europene.
În aceste condiții, Filiera Italia cere autorităților de la Bruxelles să blocheze temporar importurile de derivate din roșii egiptene și să consolideze controalele la frontieră, aplicând principiul precauției pentru a proteja sănătatea, munca și producția de pe filiera italiană, care respectă normativele UE în materie de siguranță alimentară. În 2021, SUA au interzis importurile de pastă de tomate din Xinjiang, invocând același tip de preocupări.
Echivalentul a șase luni de exporturi din China sunt acum pe stoc nevândute
Cererea reprezentanților industriei italiene de conserve vine într-un moment când statisticile înregistrează un avantaj al Italiei în raport cu un alt competitor important și temut: China. Potrivit Financial Times, datele relative la primele trei trimestre ale lui 2025 arată că importurile de pastă de tomate din China au scăzut cu peste 76% față de anul 2024.
Rezultatul este considerat un succes care se datorează implicării și lobby-ului făcut de Coldiretti, cea mai mare organizație a producătorilor agricoli italieni împotriva intrătilor masive de pastă de tomate chinezească la mai puțin de jumătate de preț.
În acest lobby au contat foarte mult și anchetele jurnalistice care au scos la iveală utilizarea muncii forțate a minorității uigurilor, precum și practicarea unor etichete înșelătoare în privința originii materiei prime de către unele companii italiene mai puțin virtuoase.
Așa se face că, la acest moment, potrivit codianului britanic citat, China are un stoc între
600.000 și 700.000 de tone de pastă de tomate, adică echivalentul a aproximativ șase luni de exporturi.
Roșiile sunt folosite în mică măsură în bucătăria chinezească, dar China a transformat provincia Xinjiang, locuită de minoritatea predominant musulmană uigură, într-un centru ieftin de producție pentru export al pastei de tomate, condus de mari companii de stat, una dintre ele fiind filială a Corpului de Producție și Construcție, organizație paramilitară ce administrează regiunea, mai scrie cotidinul britanic.
Un documentar BBC realizat anul trecut susținea că unii prizonieri și deținuți uiguri erau forțați să culeagă roșii care, prin intermediul Italiei, ar fi putut ajunge pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie. Scandalul i-a determinat pe comercianții cu amănuntul, temători de scandal, să pună presiune pe procesatorii italieni să nu mai folosească pastă de tomate chinezească.

Al Shams Group, unul dintre cei ma mari producători de conserve din Egipt. Foto: alshamsgroup.net





