În viața sa anterioară, Chutatip Nok Suntaranon lucra ca hostess pentru o companie aeriană din Thailanda, țara sa natală. Împreună cu primul soț, administrase și un restaurant cu specific italian, în Thailanda, dar de gătit gătise doar acasă și doar preparate thailandeze. Și, mai ales, nu își pusese niciodată problema că ar putea ajunge vreodată la butoanele unui mare restaurant.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Întâlnindu-l însă în timpul unui zbor de la Bangkok la New York pe cel care avea să-i devină al doilea soț, avea să se mute în Statele Unite și să frecventeze o școală de înaltă clasă de gastronomie internațională. Însă a ales să deschidă, la Phidalephia, orașul în care s-a mutat, un restaurant unde gătește doar preparate thailandeze autentice. Și a făcut-o după ce trecuse de vârsta de 50 de ani, un fel de a spune că niciodată nu e prea târziu să îți descoperi alte pasiuni.
Fără thai pad și gusturi îndulcite
Restaurantul se numește Kalaya și s-a clasat anul acesta pe locul 7 în competiția Best 50 Resturants North America, iar Nok a fost încoronată cu titlul de World Best Woman Chef. DOar preparate pe care le mânca în copilărie, fără thai pad și preparate îndulcite, pe gustul occidental, și în general tot ce suntem obișnuiți să considerăm ca mâncare thailandeză.
Când avea doar câțiva ani, Nok a învățat să toace condimente și să macine curry, alături de mama sa, care vindea alimente proaspete în piața locală dintr-un mic orășel din sudul Thailandei. Apoi, viața avea să intre pe făgașuri nebănuite: o copilărie petrecută în Bangkok, o carieră ca hostess de business class la compania Kuwait Airways și chiar un restaurant italian deschis împreună cu primul ei soț în capitala thailandeză.
„A fost o perioadă dificilă. În timpul tulburărilor politice, restaurantul era aproape de reședința prim-ministrului: trăiam în mijlocul protestelor. Atunci mi-am promis că nu voi mai deschide niciodată un restaurant”, povestește ea.
După ce s-a mutat în Statele Unite cu al doilea soț, profesor de la Wharton School, Nok s-a dedicat timp de aproape zece ani vieții domestice. Dar, ca o autentică Julia Child asiatică, pasiunea ei pentru gătit a rămas vie. Motiv pentru care s-a înscris la French Culinary Institute din New York de plăcere și a descoperit că nu se mai poate opri din gătit.
„Gătesc, învăț, sunt obsedată. Curiozitatea mea nu se potolește niciodată”, povestea ea despre ea la acel moment. Dar, cu cât învăța mai multe tehnici franceze, cu atât îi lipseau mai mult aromele copilăriei: laptele de cocos, curcuma, mirosul frunzelor de lămâie. „De fiecare dată când găteam ca mama mea, îi simțeam prezența. Acele arome mă chemau înapoi.”
Kalaya, un vis născut din curaj
În 2019, în timp ce căuta un spațiu mic pentru o afacere de catering, Nok a găsit un restaurant cu 32 de locuri: astfel s-a născut Kalaya, restaurantul numit după mama ei. „Nu aveam experiență ca bucătar, dar aveam o viziune foarte clară”, spune ea. Voia preparate simple, dar impecabile, cum ar fi varza soteată cu sos de pește, făcută cu doar patru ingrediente.
Primele săptămâni au fost o aventură: „Am comandat wokuri online, dar erau atât de mari încât a trebuit să demontăm ușa pentru a le putea introduce înăuntru. Am râs, dar am continuat. Am invitat prieteni în fiecare zi să încerce preparatele. Nu mă gândeam la succes, voiam doar să fac asta.”
După trei luni de încercări, Kalaya s-a deschis oficial. De la început, Nok a vrut să facă din acest loc un spațiu al descoperirii și al autenticității. „În fiecare seară ieșeam în sala de mese pentru a discuta cu clienții. Nu voiam să adaptez mâncărurile: voiam să spun povestea Thailandei mele.”
Restaurantul s-a extins, dar filosofia a rămas aceeași
În 2022, restaurantul a ajuns la 150 de locuri, dar filosofia a rămas aceeași. Nok citește personal fiecare recenzie online și răspunde clienților care consideră că mâncarea este prea picantă. „Nu toate preparatele din meniu sunt atât de picante. Este o chestiune de echilibru. Picantul ardeiului iute face parte din viața noastră, din identitatea noastră. La cincizeci de ani, nu vreau să fiu mediocră pentru a mulțumi piața: vreau să-mi onorez mama și cultura mea”, răspunde ea, de exemplu, unui comentariu.
În ultimii ani, bucătăreasa thailandeză a devenit un simbol al puterii și independenței feminine în industria restaurantelor. A câștigat premiul James Beard, a fost inclusă în Time 100 din 2025 și continuă să inspire generații de chef de sex feminin. „Sunt atât de multe femei ca mine care sunt ignorate. Nu vreau să imit bărbații. Vreau să fiu eu însămi, să-mi construiesc propria cale, să-mi creez propriul succes. Vreau ca femeile să știe că orice este posibil. La orice vârstă, cu grație, cu dragoste, cu profesionalism, chiar și pe tocuri înalte”, mai spune ea.

foto: theworlds50best.com





