Aviputna este o fermă din Golești, Vrancea, specializată în producția de ouă. În afara faptului că este prima fermă de profil cu capital privat, Aviputna este renumită și pentru calitatea produselor sale. Timp de peste trei decenii, la activitatea principală s-au adăugat și noi domenii, conexe. Și nu neapărat din dorința de a extinde afacerea, cât din provocarea de a transforma problemele în succese,
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Aviputna, prima fermă privată de găini din România
Aviputna s-a născut în anul 1990, când doctorul Ștefan Balaban a luat decizia de a privatiza o secție a Complexului Intercooperatist din Golești. La vremea aceea, a fost o decizie riscantă. „Am reușit să-mi conving membrii familiei și câțiva prieteni să facă credite la bancă. La acea vreme, toți mă priveau ca pe un visător, puțin nebun. Vremurile erau incerte și nimeni nu știa ce va fi. Dar eu am avut încredere în ceea ce știam că pot face. Apoi a venit inflația, astfel încât ratele la credite au devenit tot mai ușor de plătit, în condițiile în care producția mergea bine. Apoi am trecut la modernizare”, îmi povestea Ștefan Balaban în urmă cu 15 ani.
Despre Ștefan Balaban se cuvine să spunem că a fost fiul ilustrului general Ștefan Balaban, unul dintre comandanții de elită ai Armatei Române în Al Doilea Război Mondial. După ce a participat la mai multe campanii pe Frontul de Est, a fost comandantul primului corp de armată care a luptat pentru eliberarea Transilvaniei.
De la el a moștenit, probabil, fiul său gândirea clară, ambiția și capacitatea de muncă pentru a-și atinge țelurile.
Ouă medaliate la Bruxelles
În anul 2012, la Aviputna s-a renunțat la creșterea găinilor ouătoare în baterii. Ele au fost mutate în voliere, conform celor mai noi standarde de la acea vreme ale UE. În același an a fost creat și brandul „Din ogradă”, care a devenit repede cunoscut pentru calitatea deosebită a ouălelor livrate. De altfel, recunoașterea oficială a calității avea să vină și ea în curând. În anul 2015, ouăle produse la Golești au primit medalia de aur și trei stele (din patru posibile) pentru gust și calitate din partea International Taste Institute Bruxelles.
Între 2017 și 2020, au urmat noi lucrări de modernizare, având ca rezultat dublarea capacității de producție. Conducerea fermei a fost preluată de către fiica lui Ștefan Balaban.
Din deșeuri – o resursă prețioasă
Ceea ce a fost încă o premieră în industria românească, a fost montarea unei instalații de producție a îngrășămintelor provenite din dejecțiile păsărilor. Gunoiul de la păsări este spălat într-o perdea de apă, apoi este fermentat în bazine unde bacteriile sintetizează azotul. Ceea ce rezultă este prelucrat în diverse granulații, în funcție de destinația dorită.
Concentrația N:P:K a îngrășământului este 6:5:4 și este comercializat sub brandul „Avisol”. Conținutul de materie organică se situează între 68 și 73%. Îngrășământul poate fi folosit pentru orice tip de culturi, de la cele speciale până la cultura mare, pomicultură sau viticultură.
Dar ceea ce este deosebit de important este că această instalație rezolvă o problemă majoră: cea a poluării. Dejecțiile din fermă, care puteau constitui o bombă ecologică sunt acum transformate în îngrășăminte! Emisiile de amoniac ale fermei sunt acum zero.
Deocamdată, instalația care are o capacitate de procesare de 10.000 de tone pe an lucrează doar la aproximativ jumătate din capacitate. Motivul este că procesează doar gunoiul provenit de la Aviputna.
Ouă funcționale și furaje de top de la Aviputna
Un alt produs de vârf al celor de la Aviputna îl reprezintă ouăle funcționale, cu un conținut ridicat de substanțe nutritive și minerale. Ele au fost remarcate din nou de către International Taste Institute Bruxelles, pentru conținutul ridicat de vitamine D3 și E. Acestea sunt disponibile pe piață în gama „Delicios” a brandului „Din ogradă”.
Anul acesta Aviputna a lansat și o gamă de furaje pentru găini, preparate în propria FNC.
Noile furaje din gama „Furăjel” sunt destinate celor care doresc să hrănească păsările cu un produs absolut natural. Gama cuprinde mai multe produse, adaptate diferitelor stadii de dezvoltare ale găinilor. Principalele ingrediente sunt cerealele – porumb, soia, șrot de floarea soarelui, la care se mai adaugă ulei, calciu, sare.
În concluzie, Aviputna este un model de fermă ai cărei proprietari au știut să se adapteze atât necesităților vremurilor, cât și presiunilor pieței. La ora actuală reușesc să transforme un deșeu periculos – dejecțiile, într-o resursă prețioasă. Experiența câștigată prin pregătirea alimentației propriilor găini este valorificată prin comercializarea noii game de furaje. Cât despre ouă, principalul produs, așa cum am arătat, sunt considerate printre cele mai bune din Europa.

Ștefan Balaban, Aviputna





