Consiliul Județean Timiș anunță, într-un comunicat, că și-a asumat rolul de lider de proiect pentru „Banat, regiune gastronomică europeană 2028” și că a început elaborarea dosarului de candidatură.
Bid Book-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai 2024, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta obiectivele, ariile de interes gastronomic, produsele și evenimentele care vor reprezenta Banatul. Punctele de vedere pot fi transmise în scris la adresa de e-mail: regiune.gastronomica@cjtimis.ro.
Proiectul va beneficia de consiliere din partea „ambasadorilor bucatelor”, un grup de specialiști și persoane publice cu competențe în domeniu.
„Ideea de a aplica pentru titlul de regiune gastronomică europeană a apărut mai de mult, în perioadă în care ne pregăteam să devenim Capitală Europeană a Culturii. Acum am făcut primii pași pentru concretizarea acestei prezențe firești la nivel european”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Bid Book-ul va fi finalizat în luna iunie 2024, iar dosarul de candidatură va fi depus la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) în luna septembrie 2024.