O farfurie frumoasă, în care mâncarea arată bine, poate primi un plus de culoare de la un ardei gras galben. Crocant, succulent și dulce, ardeiul gras galben nu are doar aspect plăcut, ci constituie, potrivit healthshots.com, una dintre cele mai importante surse de vitamina C naturală. Un ardei gras galben conține mai multă vitamina C decât unul roșu sau verde și chiar decât o portocală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Consumul de ardei grași contribuie la întărirea imunității, îți sprijină sănătatea inimii și a creierului și ajută la menținerea strălucirii pielii. Mai mult, nutriționista Archana Batra spune că adăugarea ardeiului gras galben în alimentație este o modalitate simplă de a slăbi fără a adăuga calorii suplimentare.
Câtă vitamina C naturală are ardeiul gras galben
În privința conținutul de vitamina C vegetală, ardeii grași galbeni se află pe primul loc. Potrivit unui studiu publicat în revista Alchemy, ardeii galbeni conțin în medie 159,61 mg de vitamina C la 100 g, comparativ cu cei verzi (16,52 mg), portocalii (121,38 mg) și roșii (81,19 mg).
Vitamina C este un nutrient esențial pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru producția de collagen. De asemenea, ea susține sănătatea pielii, a vaselor de sânge și a țesuturilor conjunctive.
Ardeiul gras galben sprijină activitatea inimii și creierului
Nu doar că este cea mai importantă sursă de vitamina C naturală, dar ardeiul gras galben este, potrivit nutriționistei Archana Batra bogat și în alți nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului. El conține vitamina B6, importantă pentru funcționarea creierului, precum și potasiu și folat, care sprijină sănătatea celulelor și a sistemului cardiovascular. De asemenea, ardeiul gras galben conține și vitamina A, esențială pentru menținerea unei vederi sănătoase.
Împreună, toți nutrienții din ardeiul gras galben contribuie la menținerea sănătății inimii și la funcționarea corectă a celulelor.
Ardeiul gras galben poate ajuta la prevenirea bolilor cronice?
Bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatori, ardeiul gras galben poate fi de ajutor în prevenirea bolilor cronice.
Ardeii grașiconțin compuși fenolici și flavonoide precum quercetina, luteolina și capsaicinoizii, care protejează celulele de stresul oxidativ, conform unui studiu publicat în revista Nutrients.
Așadar, un consum regulat de ardei galben poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, Alzheimer și unele tipuri de cancer. Și procesul de îmbătrânire poate fi încetinit prin consumul zilnic de ardei gras galben.
Ardeiul gras galben, ideal în curele de slăbire?
Ardeiul gras galben este o alegere excelentă pentru persoanele care vor să-și controleze greutatea. Este slab caloric – doar aproximativ 27 de calorii la 100 g – este alimentul ideal în curele de slăbire. Sățios și bogat în nutrienți, ardeiul gras roșu are o dulceață natural și poate fi consumat crud sau gătit. Mai mult, el ajută la digestive, fiind bogat în fibre și contribuie la senzația de sațietate.
Așadar, dacă vrei să reduci caloriile, dar să-ți menții aportul nutritiv zilnic, ardeiul galben este o alegere inteligentă.
Cum poți adăuga în meniu ardei gras galben?
- Crud sau cu sosuri ori hummus, ca gustare crocantă;
- Tocat, adăugat în salate, pentru gustul lui dulce și un strop de culoare;
- Ușor sotat, în tocănițe și mâncăruri asiatice, pentru a păstra conținutul ridicat de vitamina C.
Ideal este, în meniul tău sau în diverse preparate, să combini ardei de diferite culori (verzi, galbeni, roșii), dar să pui accent pe cei galbeni pentru un aport maxim de vitamina C, recomandă Batra.
Gustul lor dulce și culorile lor intense, alături de nutrienții prin care pot sprijini imunitatea, sănătatea creierului, a inimii și a celulelor fac din ardeii grași un aliment foarte plăcut și sănătos.

Sursa foto: Pexels





