Istoria gusturilor la români (Episodul 11) Cum arăta meniul zilei la Curtea Regală, în timpul Regelui Ferdinand

Mic dejun la Cotroceni Mic dejun la Cotroceni

În timpul domniei Regelui Ferdinand, meniul de la Cotroceni a suferit modificări radicale, față de cel din timpul lui Carol I. De fapt, lucrurile au început să se schimbe încă din anul 1900. Atunci, Maria, pe atunci Principesă Moștenitoare l-a adus de la Coburg pe H. Edner. Acesta a rămas șef al bucătăriei regale timp de aproape 40 de ani, până după moartea Reginei Maria.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Un mic dejun copios…

Față de vremurile lui Carol I, Ferdinand a impus un program riguros la Cotroceni, dar și un meniu mai puțin spartan. Potrivit relatărilor epocii, micul dejun se servea la ora 9,00, pentru amândoi principii, Ferdinand și Maria. Meniul era același ca la curțile regale din străinătate: cafea cu lapte sau ceai, pâine prăjită sau franzeluțe, unt, miere sau marmeladă, fructe. Dar, pe lângă toate acestea, principelui Ferdinand i se serveau și ouă, friptură la grătar sau șnițel cu cartofi.

Micii prinți erau serviți în camera copiilor. În diminețile frumoase, însă, micul dejun se servea afară, pe terasa înflorită a palatului.

În aprilie 1913, prințul Wilhelm de Hohenzollern, fratele mai mare al principelui Ferdinand, nota, cu prilejul unei vizite la Cotroceni: „M-am mirat întotdeauna cum poate cineva dovedi, la ora 9,00 dimineața, atâtea feluri de mâncare. Și copiii princiari moșteniseră acest obicei. Așa, de pildă, prințul Nicolae lua dimineața, pe lângă cafea sau ceai, pâine cu unt, marmeladă, cozonac și o friptură, de preferință șnițel sau pui, iar prințesa Elisabeta lua, după pui, o ceașcă cu ciocolată și apoi mai reușea să mănânce și la dejun câteva feluri de bucate. Prințesa Maria era mult mai sobră. Vreme îndelungată a păstrat obiceiul de a posti complet o zi pe săptămână, mi se pare sâmbăta, în care nu gusta decât mere”.

… și un prânz cumpătat

Dejunul avea loc la ora 13,00. Era o masă gustoasă, ușoară, compusă din cel mult trei feluri de mâncare, urmate de prăjituri, fructe, cafea și vin. Dar vinul trebuia să fie, negreșit, românesc!

Principele Ferdinand, spun obișnuiții de atunci ai palatului, nu aprecia decât bucatele gătite fără cusur și avea un foarte fin simț al gustului. Deseori făcea observații asupra modului de preparare a bucatelor, pe care le trimitea, în scris, bucătarului-șef.

Mai ales pentru unt și untdelemn nu era chip să-l mulțumești. A trebuit să aducem untdelemn printr-o casă din Berlin, iar untul, preparat special după indicațiile sale pe Domeniile Coroanei, nu s-a bucurat niciodată de deplina sa aprobare”, scria Eugen Arthur Buhman, unul dintre administratorii Casei Civile.

Chiar înainte de a deveni regină, Maria a introdus și un obicei din țara sa natală: ceaiul de la ora cinci, unde se servea ceai, prăjituri și gustări ușoare.

Cina avea loc la ora 20,00, fără invitați, iar meniul servit era unul ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *