„Dacă urmăriți documentarul Casa Guinness pe Netflix (și merită să o faceți), veți auzi referiri la Marea Foamete Irlandeză – tragedia din anii 1845–1852, când un fung a distrus peste 90% din culturile de cartofi. A fost una dintre cele mai grave catastrofe umanitare din istorie: peste un milion de oameni au murit, iar alți unul-două milioane au emigrat.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Așa își începe pledoaria pentru consumul de cartofi medicul Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, de la Cluj, pe pagina personală de Facebook, dedicată textelor pe teme de nutriție și demitizării unor locuri comune pe această temă.
„Dar o întrebare esențială e aceasta: cât de sănătoși erau irlandezii înainte ca dezastrul să lovească, având o dietă bazată aproape exclusiv pe cartofi – în proporție de 80% din aportul caloric zilnic? Surprinzător, răspunsul este: destul de sănătoși. Dieta rurală irlandeză, formată din cartofi, lapte și puține legume, era mai complexă decât pare. Cartoful, deși adesea subestimat, este un aliment dens nutritiv”, spune medicul, activ la Cluj.
Ce conține, de fapt, cartoful
Potrivit acestuia, iată care sunt principalele componente nutriționale ale cartofilor și beneficiile lor:
-
Carbohidrați complecși – eliberează lent energia și mențin sațietatea.
-
Fibre alimentare – susțin digestia și flora intestinală.
-
Vitamina C – antioxidant esențial pentru sinteza colagenului și imunitate.
-
Potasiu – reglează tensiunea arterială și echilibrul electrolitic.
-
Proteine – puține ca volum, dar de calitate biologică excelentă, apropiată de cea din ou.
Combinat cu laptele – sursă de proteine, grăsimi și calciu – cartoful asigura o dietă aproape completă. Din dieta irlandezilor lipseau doar câțiva micronutrienți și unele tipuri de grăsimi, dar, în ansamblu, vorbim de un regim nutritiv surprinzător de echilibrat, mai spune medicul.
Ce s-a întâmplat când a dispărut cartoful
Apoi, când culturile au fost distruse, irlandezii au început rapid să sufere de malnutriție proteică și deficit sever de vitamina C, iar rezultatele au fost dramatice, mai explică dr. Copcea. Și anume, picioare umflate (edeme cauzate de lipsa proteinelor), gingii sângerânde și infecții (semne clasice ale scorbutului, prin lipsă de vitamina C), imunitate scăzută, hemoragii, infecții fatale. Totul din cauza absenței unui aliment aparent banal — cartoful.
Un adult care consuma atunci 3–4 kilograme de cartofi pe zi obținea, potrivit specialistului:
-
aproximativ 60 g de proteine, suficiente pentru necesarul zilnic;
-
de patru ori doza zilnică recomandată de vitamina C;
-
un aport generos de potasiu și fibre.
„Această combinație făcea din cartof un pilon nutrițional esențial. Nu e întâmplător că, în filmul Marțianul, Matt Damon cultivă cartofi pe planeta roșie – o alegere perfect justificată nutrițional”, mai amintește specialistul.
„Cartoful este mult mai mult decât un simplu carbohidrat”
Prin urmare, mai spune el, „cartoful este mult mai mult decât un simplu carbohidrat. Este o sursă concentrată de energie, fibre, proteine de calitate, potasiu și vitamina C — o formulă care, în combinație cu alte alimente simple, poate susține viața luni întregi.”
Iar a-l eticheta drept „junk food” doar pentru că este bogat în carbohidrați este o greșeală pe care o fac mulți oameni. „Istoria Irlandei ne arată exact opusul: absența cartofului, nu prezența lui, a dus la una dintre cele mai grave crize nutriționale din istoria Europei. Dieta cartofi + lapte a fost, paradoxal, o lecție de simplitate și eficiență biologică. Dispariția cartofului a transformat acea simplitate în tragedie.”
