Povestea Karolinei Krzyzak, tânăra poloneză care a murit în Bali după ce a trecut la o dietă bazată exclusiv pe fructe / Nutriționist: „Nu este un mod sustenabil de a te hrăni. Nu primești suficientă proteină, grăsimi sau omega-3”

Karolin Krzyzak murit manca doar fructe Sursa foto: The Cut

La doar 27 de ani, Karolina Krzyzak și-a găsit sfârșitul departe de casă, într-o vilă de lux din Bali, locul pe care îl visa de ani întregi ca pe un paradis unde urma să-și refacă viața. Povestea ei, însă, s-a transformat într-o tragedie care ridică semne de întrebare asupra comunităților online ce promovează diete extreme, relatează The Cut.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Pe 8 decembrie 2024, aproape de miezul nopții, Karolina a ajuns la resortul privat Sumberkima Hill, aflat în nordul insulei. Rezervase pe ultima sută de metri o vilă cu piscină și ceruse două lucruri foarte clare: mesele să îi fie livrate direct în cameră și să fie compuse exclusiv din fructe. Proprietarul, Bernard Hudepohl, nu s-a mirat, pentru era obișnuit ca turiștii să solicite meniuri vegane sau detox. Însă apariția Karolinei i-a șocat pe toți. Era extrem de slăbită, cu ochii adânciți în orbite și clavicula ieșită în evidență. Angajatul de la recepție a fost nevoit să o ducă în brațe până în cameră.

Personalul i-a propus de mai multe ori să cheme un medic, dar Karolina a refuzat categoric. Timp de câteva zile, angajații au vizitat-o doar pentru a-i aduce fructele cerute. Nu mai ieșea din cameră, abia se putea mișca și chema personalul ca să o ajute să se întoarcă în pat.

La trei zile după sosirea ei, prietenii din comunitatea frutariană au alertat hotelul: Karolina nu le mai răspundea la mesaje. Când au intrat în vilă, au găsit-o prăbușită pe podea, fără suflare, cu pielea cenușie și părul aproape alb. Murise singură, privind spre peisajul tropical la care visase ani întregi.

Pentru apropiați, deznodământul n-a fost o surpriză. Karolina suferea de tulburări alimentare încă din adolescență. „De ce plângi? Pentru că sunt grasă”, scria ea pe Facebook în 2013, la doar 15 ani. În timp, a descoperit veganismul, apoi dieta raw-vegană, iar în cele din urmă s-a lăsat sedusă de frutarianism, un regim în care se consumă aproape exclusiv fructe crude.

„Nu cântărea mai mult de 27 de kilograme, poate chiar mai puțin de 23”

Pe Instagram, tânăra se inspira de la influenceri precum Fully Raw Kristina sau Freelee the Banana Girl și posta imagini cu boluri de fructe exotice și poezii despre puritate și vindecare. Urmăritorii îi lăudau aspectul fragil. Cineva i-a comentat la o poză: „Ești cea mai frumoasă luptătoare! Atât de puternică în ființa ta și mult mai mult decât acest vas fizic”. Sau: „Este atât de plăcut să te văd atât de fericită”. În realitate, Karolina se stingea încet.

Specialiștii avertizează că frutarianismul este periculos. „Nu este un mod sustenabil de a te hrăni. Nu primești suficientă proteină, grăsimi sau omega-3. Practic, corpul funcționează pe gol”, a explicat nutriționista Melainie Rogers.

În toamna lui 2024, Karolina a ajuns în Bali, locul unde se adună mulți frutarieni din întreaga lume. A participat la întâlniri, l-a ascultat pe Doug Graham, autorul „The 80/10/10 Diet”, și a cunoscut influenceri pe care îi idolatriza. Dar starea ei fizică era alarmantă. „Nu cântărea mai mult de 27 de kilograme, poate chiar mai puțin de 23. Doar te uitai la ea și spuneai: fata asta are o problemă”, a spus Graham.

Mai mulți prieteni și cunoștințe au încercat să o convingă să accepte tratament medical. Ea a refuzat. „Când ești raw-vegan frutarian, crezi că asta e calea supremă de a trăi, și toate celelalte metode, în special cea medicală, sunt greșite și nu ar trebui urmate”, a mărturisit Tiyana Jovic, fondatoarea unui brand sustenabil din Bali.

În ultimele luni de viață, Karolina căuta sprijin în comunitatea online și printre așa-zișii „nutriționiști holistici” fără pregătire medicală. Însă nici aceștia n-au reușit să o salveze.

Moartea ei nu a făcut valuri decât în presa locală și în grupurile frutariene de pe internet. Însă cazul ridică semne de alarmă cu privire la impactul pe care îl pot avea trendurile extreme de nutriție, mai ales asupra celor vulnerabili. „Este foarte ușor să fii prins în frutarianism pentru că, la început, te simți euforic… Mănânci mult, dar nu te îngrași. Digestia e perfectă, te simți ușor, ai mai multă energie ca niciodată. Și nu poți înțelege de ce alți oameni nu și-ar dori să simtă asta tot timpul”, a explicat Emilia, o fostă adeptă a dietei.

Karolina a murit singură în Bali, la aproape 7.000 de kilometri de casa părintească din Varșovia, urmărind un vis care i-a adus, în cele din urmă, sfârșitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *