Seceta prelungită din lunile de vară lovește puternic și în culturile de cartofi, una dintre cele mai consumate legume de pe mesele românilor. După un an agricol 2024 considerat deja dezastruos, producția din acest sezon rămâne modestă, iar specialiștii avertizează că la iarnă cartoful ar putea ajunge să fie tratat ca o adevărată delicatesă, relatează Digi24.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor oficiale, doar o treime din consumul intern este acoperit de producția autohtonă, restul provenind din importuri.
În Covasna, agricultorii au început deja recoltarea, dar spun că situația este dramatică. Deszke Janos, agricultor cu o experiență de 35 de ani, care cultivă cartofi pe 220 de hectare, explică: „Din cauza secetei care a fost în iunie, iulie, august arată foarte, foarte slab. Maxim 20 de tone, unde n-a fost irigat. Unde a fost irigat, e un pic mai binișor, dar foarte prost arată și prețul cartofului, și producția cartofului”.
În prezent, Janos vinde cartofii către fabricile de chipsuri, cu un preț de aproximativ 1 leu pe kilogram. Situația nu îi acoperă însă nici cheltuielile: „Momentan, prețul cartofului – în jur de 1 leu kilogramul, 1,20 maxim. Avem niște contracte cu cartoful de industrializare, costurile abia se acoperă… Cred că nici nu se acoperă anul ăsta prețurile. Ajutor din partea statului?! Zero, anul ăsta.”
Problemele sunt confirmate și de specialiști. Konczei Csaba, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, precizează: „După o primăvară destul de ploioasă, destul de bună, și culturile au pornit destul de bine, dar după mai, în iunie și iulie, când trebuiau să se formeze tuberculii, atunci am avut o perioadă mai lungă de secetă și temperaturi foarte mari și asta a afectat destul de mult producția.”
Pe piața finală, diferențele de preț se simt deja. În piețele și supermarketurile din Brașov, kilogramul de cartofi românești pornește de la 3 lei, cu un leu mai mult decât cei din import. „3,50 de lei cel alb și cel roșu – 4 lei. Chiar sunt mai mari prețurile față de lunile trecute, de exemplu. Față de anul trecut, au crescut semnificativ: cu 50 de bani sau 80”, spune o vânzătoare.
Clienții resimt direct aceste scumpiri. „Pentru mine ca pensionar sunt scumpi, sunt scumpi față de cum era acum un 1-2 ani. Trec pe lângă ei și mă uit, doar mă uit. Dacă cumpăr, cumpăr 3-4 acolo, pentru o masă”, povestește un client. Un altul adaugă: „Cumpăr de la țărani, de la târguri din drum. Și mai pun acasă. Am posibilitatea să pun acasă, dar mai puțin, nu atât de mult.”
Statistica arată că românii consumă, în medie, 100 de kilograme de cartofi pe an.