Irlanda urmează să prezinte pe 21 octombrie o strategie națională privind schimbul generațional în agricultură și zootehnie, prin inițiative menite să faciliteze intrarea tinerilor în aceste sectoare, relatează agenția Ansa. Fermele de familie sunt motorul de bază al creșterii animalelor în Irlanda.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru a atrage tinerii talentați, producătorii irlandezi de vită din cadrul asociației Certified Irish Angus (CIA), în colaborare cu Borg Bia, agenția guvernamentală pentru promovarea produselor alimentare și a băuturilor irlandeze, care reunește peste 10.000 de crescători, au lansat diverse inițiative.
Membrii organizației împărtășesc o profundă tradiție agricolă de familie și un mare respect pentru pământ, transmise din generație în generație. Pe aceste valori se bazează proiectele inovatoare de tip educațional promovate de CIA, precum Angus Schools Competition: o competiție și, în același timp, un curs profesional care urmărește să apropie noile generații de lumea agricolă și să le ofere cunoștințe despre așa zisele metode de creștere grass fed, ce stau la baza calității cărnii de vită Angus irlandeză. Cele mai convingătoare proiecte sunt selectate și prezentate de elevi în fața unui juriu de experți.
În cadrul National Ploughing Championships – un eveniment agricol de amploare națională – sunt anunțate grupurile finaliste, care primesc șansa de a crește cinci viței Angus irlandezi timp de 18 luni, trăind o experiență completă și imersivă. Elevii finaliști au astfel posibilitatea de a se ocupa de animale în toate aspectele: de la îngrijire, hrănirea și bunăstarea lor, până la gestionarea fermei și activitățile de vânzare.
Pentru mulți participanți, competiția reprezintă un adevărat punct de cotitură în viața personală și profesională, mai ales pentru cei care provin dintr-un mediu urban, precum Shauna Jager.
„Deși nu provin dintr-o familie de crescători, scânteia care mi-a aprins pasiunea pentru această lume a fost participarea, în timpul liceului, la Angus Schools Competition, o competiție națională al cărei premiu erau cinci viței Angus de crescut”, povestește Shauna Jager, manager la Bord Bia – Irish Food Board.
„Așa am ajuns să urmez facultatea de Științe Agricole, iar când eram studentă am lucrat part-time în ferme și am petrecut un an în Noua Zeelandă, locuind și lucrând într-o fermă de bovine. Întoarsă în Irlanda în 2023, am participat la International Graduate Programme al Bord Bia, colaborând cu sectorul cărnii, iar astăzi sunt Manager pentru sectoarele suinicol și avicol.”