Curiozități agrifood – Câte varietăți de ardei iute există la nivel mondial și care sunt cei mai picanți?

ardei-iuti-cate-varietati-exista-care-sunt-cei-mai-picanti-cum-se-masoara-intensitatea colaj foto g4food.ro

Ardeii iuți reprezintă unul dintre cele mai fascinante alimente, dacă e să-i privim prin prisma varietății lor. Se estimează că există cirac 3000-4000 de varietăți recunoscute de ardei iute la nivel mondial, deși numărul lor este în realitate mult mai mare. Fac parte din familia Solanaceelor, ca și roșiile, vinetele și ardeii, genul Capsicum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Se crede că eara folosit ca aliment încă din vremuri foarte îndepărtate, descoperirile arheologice arătând că era cultivat în Mexic încă din anul 5500 î.Hr. și că era singura mirodenie folosită de indigenii din Peru și Mexic.

În Europa, ardeiul iute a ajuns datorită lui Cristofor Columb, care l-a adus din Americi în timpul celei de-a doua călătorii, în 1493. Avea să fie apoi introdus în Europa de spanioli, unde a avut un succes imediat în rândurile populației. Fiind ușor de aclimatizat, a început apoi să fie cultivat pe toată planeta: în toate regiunile sudice ale vechiului continent, în Africa și în Asia, fiind adoptat inițial de acea parte a populației care nu își permitea achiziția de scorțișoară, nucșoară și alte mirodenii folosite pe scară largă la condimentarea și conservarea alimentelor.

Câte specii de ardei iuți există

Capsicum annuum – cea mai comună specie: jalapeño, cayenne, paprika, ardeiul iute calabrez

Capsicum frutescens – mici și foarte iuți: tabasco, piri piri

Capsicum chinense – printre cele mai iuți din lume: habanero, Scotch Bonnet, Carolina Reaper

Capsicum baccatum – foarte răspândiți în America de Sud: ají amarillo, ají limo

Capsicum pubescens – semințe negre, frunze păroase: rocoto, manzano

Scara Scoville de intensitate

Ardeii iuți sunt clasificați în funcție de gradul lor de intensitate cu ajutorului așa zisei scale Scoville (SHU – Scoville Heat Units), creată de farmacistul american Wilbur Scoville în 1912. Această scală măsoară cantitatea de capsaicină, substanța responsabilă de senzația de arsură.

Iată clasificarea cea mai răspândită:

Dulci (0 pe scala SHU)
– Ardei grași, ardei dulci, boia dulce

Ușor iuți (100 – 2.500 SHU)
– Ardei Anaheim, Pimento, ardei italieni dulci

Moderați (2.500 – 30.000 SHU)
– Jalapeño, ardei iute calabrez, Serrano, Cayenne

Intenși (30.000 – 100.000 SHU)
– Ardei Thai, Pequin, Tabasco, Bird’s Eye

Foarte iuți (100.000 – 350.000 SHU)
– Habanero, Scotch Bonnet

Extrem de iuți (350.000 – 1.000.000 SHU)
– Red Savina Habanero, Bhut Jolokia (Ghost Pepper)

Super iuți (peste 1.000.000 SHU)
– Trinidad Moruga Scorpion, Carolina Reaper (unul dintre cei mai iuți din lume, depășește 2.000.000 SHU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *